Global Infrastructure Partners voor 12,5 miljard naar BlackRock

Amerikaanse overheidsuitgaven voor infrastructuur jagen deals op.

Vermogensbeheerder BlackRock neemt Global Infrastructure Partners over voor ongeveer 12,5 miljard dollar. Dit maakte de grootste vermogensbeheerder ter wereld vrijdag bekend. GIP is een fonds dat zich richt op infrastructuur. In de portefeuille van GIP zitten bedrijven die actief zijn in energie, transport en water- en afvalmanagement.

Het is de grootste overname van BlackRock sinds 2009, toen de vermogensbeheertak van Barclays werd overgenomen. BlackRock betaalt de deal met drie miljard dollar aan cash en twaalf miljoen eigen aandelen, ter waarde van 9,5 miljard dollar.

“De overname is bedoeld is om de omvang van de eenheid infrastructuur van BlackRock te verdrievoudigen en zijn portfolio uit te breiden met meer winstgevende, actief beheerde producten”, aldus een toelichting van analist Kyle Walters, Associate Analyst, Private Equity van marktonderzoeker PitchBook.

Volgens Walters komt de aankoopprijs overeen met ongeveer 12,5 procent van het beheerd vermogen van Global Infrastructure Partners. PitchBook stelt dat de deal de negende in zijn soort is sinds het begin van 2022, nu venture fondsen willen profiteren van de veelbelovende groeivooruitzichten in de infrastructuur. Eind 2021 pompte BlackRock bijvoorbeeld ook geld in een Europees netwerk van snelladers.

Walters: “GP’s blijven actief en acquisitief in de infrastructuuractivaklasse en willen hun actief beheerde producten uitbreiden en de groei opschalen.” Volgens Walters spelen overheidsmaatregelen in de VS daarbij een grote rol. “De Inflation Reduction Act en de Infrastructure Investment and Jobs Act hebben bijgedragen aan toenemende belangstelling van investeerders voor infrastructuur.”

Ook vorig jaar was er al veel vraag naar infrastructuurbeheerders. Zo nam Bridgepoint voor 1,1 miljard dollar Energy Capital over en nam Blue Owl een minderheidsaandeel in Stonepeak, dat voor 55 miljard dollar aan beheerd vermogen heeft.

Lees ook: De kwaliteiten en strategieën van topinvesteerders

Gerelateerde artikelen