BlackRock stapt in Europees netwerk snelladers 

Steeds meer spelers in de groeiende markt voor elektrisch laden.

BlackRock pompt een half mlijard in de uitbreiding van Ionity, een Europees netwerk van snelladers. Ook vier Europese automerken pompen er geld in. In totaal gaat er zo’n 700 miljoen euro extra naar Ionity, tot 2025. Volgens het Duitse zakenblad Manager Magazine 500 miljoen euro in Ionity, waarmee het laadpalenbedrijf gewaardeerd wordt op 2,25 miljard euro. 

Hoeveel de belegger bijdraagt is niet bekendgemaakt. Wel dat BMW, Hyundai, Mercedes-Benz, Ford en Volkswagen elk al zo'n 200 miljoen euro elektrisch laden hebben geïnvesteerd. 

Zij willen hun Europese netwerk van snelladers voor elektrische auto's sneller uitbreiden. Via hun samenwerkingsverband Ionity hebben de autobouwers afgelopen jaren al zo'n 400 laadstations gebouwd langs de Europese snelwegen, in 24 landen, van Portugal tot Finland.

De verwachting van Ionity is dat dit aantal met de investering tegen 2025 toeneemt naar duizend laadstations, met in totaal zo'n zevenduizend oplaadpunten. 

Op de markt voor snellaadstations in Europa zijn meer partijen actief. Zo heeft autobouwer Tesla een eigen Supercharger-netwerk. Ook het Nederlandse Fastned is een grote speler. De onderneming had aan het eind van derde kwartaal 164 snellaadstations in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België en Zwitserland. Daarnaast is Fastned begonnen met de bouw van stations in Frankrijk.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen