Geen bedrijf wil nog een beursnotering in Londen

Laatst gewijzigd: 17 januari 2024 12:25
Aantal IPO’s halveerde; de opbrengst viel terug met veertig procent.

De London Stock Exchange noteerde in 2023 slechts 23 beursgangen, een halvering ten opzichte van 2022. Toen kregen 45 bedrijven een notering in Londen. 2023 was voor de Britse beurs het rustigste jaar sinds 2010.

Deze cijfers rapporteert adviesbedrijf EY, dat jaarlijks het aantal beursgangen aan de London Stock Exchange in kaart brengt. De nieuwe beursgangen haalden in totaal 953,7 miljoen pond op, een daling van veertig procent ten opzichte van de 1,6 miljard pond die in 2022 werd opgehaald.

Afgelopen voorjaar pleitten Britse politici ervoor om de regels voor een beursgang te versoepelen, om zo de animo voor een beursgang te stimuleren. De grootste beursintroductie in 2023 was CAB Payments, die in juli 2023 291,5 miljoen pond ophaalde. In het vierde kwartaal van 2023 waren er geen beursintroducties op de hoofdmarkt of op de alternatieve beleggingsmarkt AIM.

EY denkt dat dit komt omdat de Londense beurs hinder ondervindt doordat de inflatie en rente stegen, in combinatie van geopolitieke spanningen. Verkiezingen in de VS en in Groot-Brittannië kunnen er zelfs toe leiden dat beursintroducties worden uitgesteld tot 2025, zo schrjift EY.

Toch denkt EY dat Londen een prima positie houdt voor beursgangen. “De fundamenten van Londen als aantrekkelijke mondiale beursbestemming blijven sterk, en de uitgestelde vraag naar beursintroducties duidt erop dat we in de tweede helft van het jaar waarschijnlijk een herstel van de markt zullen zien.”

Gerelateerde artikelen