GC’s en M&A professionals vinden elkaar op het M&A Forum

Het M&A Forum is er voor uitwisseling van top-notch kennis en dat bleek ook tijdens het achtste event van 2013. General counsel en bedrijfsjuristen verzamelden zich om in besloten sfeer hun meer strategische rol te bespreken en tijdens de Masterclass werd M&A vanuit antitrust en litigation benaderd. Natuurlijk werd er ook weer uitgebreid genetwerkt in de prachtige ambiance van het Amsterdamse Allen & Overy-kantoor.

Bekijk hier direct de foto’s van het M&A Forum
Meld je hier aan voor de komende events 

Tijdens de goedbezochte roundtable gingen 15 general counsel en legal counsel met elkaar in gesprek over de groeiende rol van bedrijfsjuristen op strategisch vlak en de samenwerking met M&A adviseurs. De bedrijfsjuristen kwamen tot de conclusie dat adviseurs vaak goed werk leveren, maar zich ook nog beter kunnen inleven in de praktijk. Om deze mismatch te overbruggen doen advocatenkantoren er goed aan hun beginnende advocaten mee te laten lopen in het bedrijfsleven.

Tegelijkertijd worden ook aan de general counsel (GC) meer eisen gesteld. Om een goede gesprekpartner van de board te kunnen zijn moeten ze een goede kennis hebben van de bedrijfsprocessen en de financiële kant van zaken steeds strategische Dit leidt ertoe dat de GC een grotere rol krijgt in strategische beslissingen, waaronder ook M&A. Daar kan de adviseur ook weer een goede rol in spelen, want de GC merken hebben wel door dat veel goede deals via het netwerk van de M&A adviseurs worden aangeleverd.

Parallel aan de Roundtable werd er door twee partners van Allen & Overy een uitstap verzorgd buiten de gebaande paden van M&A, in een Masterclass met veel raakvlakken voor de toehorende M&A professionals. Marieke van Hooijdonk, partner litigation bij Allen & Overy, deelde haar kennis over litigation bij M&A deals aan de hand van recente zaken en uitspraken. Van Hooijdonk, naast advocaat ook arbiter en werkzaam voor het hof in Arnhem, liet zien dat de uitleg van overeenkomsten / contracten bij M&A een zeer grote invloed heeft op het succes van litigation. Hoewel er over de uitleg van die overeenkomsten getwist kan worden, zijn er zeker enkele kaders en eerdere uitspraken die het werk van de jurist in dit kader vergemakkelijken.

 
Kees Schillemans, partner mededingingsrecht, begon zijn betoog met de vaststelling dat een mededingingsexpert niet zomaar bij een M&A Forum te spreken kwam; dan moest er iets aan de hand zijn. Dat was er ook; de laatste jaren zijn er enkele grote deals door toezichthoudende organisaties tegen gehouden met het oog op kartelvorming en verlies aan gezonde concurrentie. Waar de toezichthouders zich op baseren, wat bedrijven kunnen doen als er wellicht sprake is van kartelvorming en in hoeverre moederbedrijven of zelfs twee eigenaars van een joint venture verantwoordelijk zijn voor kartelgedrag van een dochteronderneming, werd duidelijk tijdens de interactieve Masterclass van Schillemans. 
 
Natuurlijk was er na het inhoudelijke gedeelte ook ruim de tijd voor het netwerken. Bij het aansluitende M&A Café heette M&A community manager Willem van Oosten de aanwezige M&A professionals welkom en wees ze direct op hun verantwoordelijkheid. Er moet harder gewerkt worden om het dealjaar een succes te maken. In 2013 zijn er tot vandaag 377 deals gesloten, terwijl op het zelfde punt in 2012 de dealteller op 485 stond. Advocatenkantoren Allen & Overy en De Brauw Blackstone Westbroek hebben in ieder geval goed hun steentje bijgedragen aan het totaal. "De kantoren zitten in een nek aan nek race om de top van de league tables", zegt Van Oosten. Hierop nam M&A partner Maarten Muller het woord. De gastheer namens Allen & Overy heette de aanwezigen welkom namens het advocatenkantoor en nodigde de aanwezigen uit voor een goed glas en een mooi M&A Café. Dat was niet tegen dovemansoren gericht; de visitekaartjes gingen gretig rond en de M&A Community deed zijn naam eer aan. 

Op 18 november is het volgende M&A Forum bij KPMG, met de veelzeggende titel ‘The Winner takes it all’. Schrijf je hier direct in. 

Gerelateerde artikelen