Freek Arnold, M&A-directeur FGN: ‘Praktijkovername is vooral een sociaal proces’

Last modified: 20 juli 2023 15:35
30 overnames in vier jaar tijd; Fysiogroep Nederland groeide uit tot ‘s lands grootste speler van de sector. M&A-directeur Freek Arnold over de strategie van FGN.

Op de kaart van Nederland toont Freek Arnold de dekking van Fysiogroep Nederland. Van Friesland tot Limburg is er met punaises aangegeven waar regionale partners en praktijken van FGN zijn gevestigd. “Alleen in Groningen, Drenthe en delen van Oost-Nederland zijn we nog niet gevestigd”, aldus de M&A-directeur. “Eind volgende week hopen we onze 31e acquisitie, in Midden-Nederland, waar we al actief zijn, aan te kondigen.”

Fysiogroep Nederland wordt gevormd door acht regionale partners die samen meer dan 100 locaties tellen. Door kennis en ervaring te bundelen in overnametrajecten, groeide FGN sinds 2019 uit tot marktleider binnen de Nederlandse fysiotherapie. Op de website wordt de missie van FGN uitgelegd: ‘Wij geloven dat we met de juiste mensen en een gezamenlijke visie goede en betaalbare zorg kunnen bieden. Zorg die voor iedereen toegankelijk is. Met als onze kernwaarden: kwaliteit, betrokkenheid, samenwerking’.

Freek Arnold werkte na zijn studie eerst als adviseur bij Hogenhouck m&a in Den Haag. Vanuit daar maakte hij de overstap naar First Dutch, een family office in Rotterdam. Om uiteindelijk bij FGN te landen. “Ik heb veel geleerd bij die kantoren, maar realiseerde me dat ik niet mijn leven lang adviseur wilde zijn”, zegt hij. “Bij FGN ben je veel langer dan die gemiddelde zes tot negen maanden van adviseurswerk druk met een cliënt. Die lange termijn contacten trokken me en ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze.”

Leidende consolidator in de paramedische sector 
FGN groeide, onder de paraplu van investeringsfonds HC Partners, in een tijdsbestek van vier jaar uit tot de leidende consolidator in de Nederlandse paramedische sector. Gebouwd volgens een hub-and-spoke model en aan de hand van een actieve buy-and-build strategie bestaat de organisatie uit hoogwaardige fysiotherapiepraktijken, aangestuurd door ondernemers die grotendeels zelfstandig opereren in de eigen regio en daarbij profiteren van schaalbare, gezamenlijk ondersteunende functies als strategie, business development, finance, HRM, marketing en data-analyse. Ambitie: investeren in professionele, slagvaardige organisaties zodat deze in staat zijn om innovatieve en kwalitatieve zorg te bieden aan zoveel mogelijk cliënten. 

“Bij potentiële overnamekandidaten kijken we eerst naar de omvang van praktijken”, zegt de pas 30-jarige Freek Arnold. “Eenmanszaken en kleine praktijken zijn voor FGN minder interessant, wij zoeken de wat grotere bedrijven. Met een omzet van tussen de 750.000 euro en twee miljoen euro. Dat klinkt als weinig, maar heel veel groter bestaat simpelweg niet in Nederland. Om die praktijken te vinden, maken we gebruik van onze database en het netwerk van onze partners. Alle bedrijven van een beetje omvang, hebben we in kaart gebracht. En steeds vaker komen praktijkeigenaren naar ons toe, zeker nu we als ’s lands grootste speler bekendheid genieten en niet langer meer onder de radar vliegen. Binnen Fysiogroep Nederland verzorg ik de begeleiding van de transacties en denk ik mee over de strategische fit bij onze partners.”

Consolidatie zoals eerder met tandartspraktijken
Binnen fysiotherapie gebeurt nu hetzelfde als eerder rond tandartspraktijken en apotheken; consolidatie van familiebedrijven binnen de zorg, deels vanwege gebrek aan opvolging. Freek Arnold: “Verkopende praktijkeigenaren zijn vaak tussen de 60 en 65 jaar, hebben zicht op hun pensioen, kampen met opvolgingsproblemen en kijken naar mogelijkheden om hun zaak te verkopen. Waarbij wij er trots op zijn dat ondernemers die zijn overgenomen door ons nog nooit na closing de sleutel van hun bedrijf hebben ingeleverd. Ze zien hun onderneming immers als hun kindje, zij blijven betrokken, vaak tot ze die pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Leuke, lieve mensen, met hart voor wat ze doen. Continuïteit voor medewerkers én cliënten staat bij FGN voorop als het tot een acquisitie komt. Wij maken mét elkaar plannen om de samenwerking zo goed mogelijk te laten verlopen.”

Dat daarmee succes wordt geboekt, blijkt uit de reacties van door FGN overgenomen partijen. Zo zegt voormalig praktijkeigenaar Huub van Meggelen: “Na meer dan 25 jaar te hebben gewerkt, waren we het eens over de verkoop van onze praktijk. We hebben nagedacht over onze medewerkers, maar waren inmiddels een grote organisatie geworden en zijn dus met andere partijen gaan praten. FGN bleek de beste kandidaat. Professioneel en met een duidelijke lange termijn visie. We konden doorgaan met het bieden van dezelfde kwaliteit, posities van medewerkers waren verzekerd, en er was nog plek voor ons als oude maatschap.”

‘Deal op basis van vertrouwen, gelijkwaardigheid en verbinding’
René Winters: “De verkoop van onze praktijk aan Fysiogroep Nederland vond plaats op basis van vertrouwen, gelijkwaardigheid en verbinding. De kwaliteit van zorg stond altijd centraal en nu hebben we er fijne collega’s bij. We zijn ontzettend blij dat we deze stap hebben gemaakt.”

Cora Vermeulen geeft aan dat het opvolgingsprobleem tot de keuze voor overname door FGN heeft geleid. “Praktijkopvolgers zijn nauwelijks te vinden, daarom ben ik erg blij dat ik mijn bedrijf naar volle tevredenheid aan FGN heb kunnen overdragen. Een organisatie met een vergelijkbare visie, hoogstaande kwaliteit, continue werkend aan verbetering en transparantie en zo meehelpend de zorg ook in de toekomst behapbaar en betaalbaar te houden. Mijn team heeft haar eigen verantwoordelijkheid op de werkvloer behouden, wordt goed ondersteund en gefaciliteerd. Win-win situatie dus.”    

’s Lands grootste worden was in de groeistrategie van Fysiogroep Nederland nooit een doel op zichzelf, benadrukt de M&A-directeur. “We wilden en willen bouwen aan een mooie zorgonderneming die bijdraagt aan passende zorg in Nederland”, aldus Freek Arnold. ”Door te groeien en te investeren in professionele praktijken. Met een breed aanbod van zorg kunnen we beter samenwerken met huisartsen, ziekenhuizen, gemeenten en zijn we een gesprekspartner voor zorgverzekeraars. Wij geloven dat dit uiteindelijk zal leiden tot kwalitatief goede, toegankelijke en betaalbare zorg voor onze cliënten.”

‘Die dynamiek, dat menselijke aspect, daar hou ik van’
Het werk van Freek Arnold en zijn collega-directeuren bij FGN is nog lang niet voltooid. “Nu is onze omzet 50 miljoen euro, hebben we ongeveer 800 medewerkers; binnen een paar jaar zijn we waarschijnlijk verdubbeld in omzet. Met een totale marktomvang van 1,5 miljard euro is er voldoende ruimte voor verdere groei”, zegt hij over de toekomst. “De sector heeft ook de nodige uitdagingen; de marges staan onder druk, wet- en regelgeving veranderen voortdurend, er is geen branchevereniging, het ontbreekt aan een cao. En tegelijkertijd blijft de vraag naar onze zorg stijgen. Als grote werkgever zet FGN zich daarom ook in om de sector als geheel positief te ontwikkelen.”

Nog genoeg te doen dus, voor de M&A-directeur. Zijn missie bij Fysiogroep Nederland is nog lang niet voltooid. Daarbij beleeft Freek Arnold ook nog eens heel veel plezier aan zijn werk. “Die dynamiek, dat menselijke aspect… Met FGN veranderingen in de zorg teweeg brengen, dat maatschappelijke belang. En samen een praktijkovername tot een goed einde brengen, naast een financieel, vooral ook een sociaal proces. Waarbij alles draait om wederzijds vertrouwen. Want alleen als dát er is, volgt succes. Ik word blij als ik bij de afronding van een traject louter lachende gezichten in een kamer zie. En dat zijn allemaal mensen met hart voor wat ze doen, met veel liefde voor hun patiënten en collega’s.  Ze zijn in eerste instantie zorgverleners, daarna pas ondernemers.”

  
De acquisities van Fysiogroep Nederland

Lees ook: De opkomst van direct lending fondsen in Nederland
 

Related articles