Franse start-up Mistral trekt investeerders als een magneet

Mistral is het best gefinancierde particuliere technologiebedrijf van Frankrijk.

Het Franse AI-bedrijf Mistral heeft een financieringsronde afgesloten met 468 miljoen dollar. De start-up, die geldt als een Europese concurrent van OpenAI, heeft nu een waardering van 5,8 miljard dollar. Met tot nu toe meer dan 1 miljard euro veiliggesteld, is Mistral een van de best gefinancierde particuliere technologiebedrijven van Frankrijk. Het bedrijf is opgericht door DeepMind en Meta-alumni.

Mistral is een marktleider in meertalige AI, met zijn nieuwste model Mistral Large dat vloeiend is in vijf talen: Frans, Engels, Duits, Spaans en Italiaans. In februari tekende het een distributieovereenkomst met Microsoft, waardoor de Amerikaanse computergigant een belang nam in de Franse startup. Het partnerschap werd kritisch ontvangen in tech-kringen. Critici vroegen zich af of Mistral een echte Europese technologiekampioen kan blijven als het te afhankelijk wordt van Big Tech.

Mistral is een jaar oud en investeerders staan in de rij om in te stappen. Het Franse bedrijf heeft al meerdere financieringsrondes succesvol afgesloten. De recente fondsenwerving werd geleid door nieuwe investeerder DST Global en bestaande financier General Catalyst, volgens de bronnen. De totale omvang van de fondsenwerving zou inclusief schulden 600 miljoen euro bedragen.

Bestaande wereldwijde investeerders Lightspeed en Andreessen Horowitz investeerden ook in de ronde, samen met de Franse banken Bpifrance en BNP Paribas, VC-bedrijf Headline en Salesforce Ventures, de VC-tak van het Amerikaanse cloudbedrijf Salesforce.

Nieuwe investeerders waren onder meer een aantal grote technologiebedrijven zoals IBM, Nvidia, Cisco, ServiceNow en Samsung Venture Investment Corporation. Ook de Franse groei-VC Korelya Capital en de Koreaanse vermogensbeheerder Hanwha Asset Management sloten zich aan.

Gerelateerde artikelen