Franse investeerder pompt 200 miljoen in Europese AI

Scaleway moet Europees alternatief zijn voor de Amerikaanse techreuzen.

De Franse telecommiljardair Xavier Niel pompt 200 miljoen euro in verschillende Europese AI-projecten. Het geld komt beschikbaar via Iliad, de telecomgroep van Niel. Het gaat onder meer om een door Nvidia aangedreven supercomputer in de cloud, een onderzoekscentrum in Parijs en een jaarlijkse AI-conferentie op de start-up campus Station F in de Franse hoofdstad.

Xavier Niel kwam onlangs in de publiciteit toen hij zich voor 50 miljoen inkocht de Franse zakenkrant Le Monde. Via zijn bedrijf Iliad wil hij met dochterbedrijf Scaleway een Europees alternatief bieden voor de Amerikaanse techreuzen als Microsoft, Google en Amazon. Hiervoor wordt Scaleway uitgerust met een supercomputer. Dit om data te kunnen beschermen in Europa.

Daarnaast hoopt Niel met de andere projecten een AI-ecosysteem te kunnen creëren, waarbij ruimte is voor de topprofielen uit de Franse ingenieursscholen. “We hebben een heel Frans ecosysteem nodig”, aldus Niel. “Omdat we daaraan willen bijdragen, creëren we een onderzoekslaboratorium waarvoor we de middelen verschaffen om de beste onderzoekers aan te trekken.”

Gerelateerde artikelen