Fondswerving bij PE’s krijgt vleugels, maar deals sluiten lukt niet

Laatst gewijzigd: 17 april 2024 16:08
In het eerste kwartaal hebben PE-bedrijven al de helft opgehaald van wat ze in heel 2023 hebben opgehaald.

In het eerste kwartaal van 2024 is de waarde van Europese PE-deals voor het tweede achtereenvolgende kwartaal gedaald. De waarde voor leveraged buy-outs verminderde als gevolg van de hoge rente, meldt databureau PitchBook. Dat is al voor het tweede kwartaal op rij.

De grootste deal was tegen het einde van het eerste kwartaal: het overnamebod van 2,8 miljard euro van KKR voor de Duitse elektriciteits- en energieproducent Encavis. Deze deal illustreert volgens PitchBook het groeiend aantal deals in de duurzame energiesector. Volgens het databureau bestond de helft van de totale waarde van de exits uit enkele mega-deals.

PitchBook vestigt de aandacht op een aantal beursintroducties in de DACH-regio: die van Galderma, Douglas en Renk. Deze noteringen zullen in de toekomst beschouwen worden als een graadmeter voor de bereidheid dit jaar om bedrijven naar de beurs te brengen.

Wat wel goed ging in het eerste kwartaal was de fondsenwerving voor overnames. Private equity-bedrijven haalden al de helft op van wat ze in het hele vorige jaar hebben binnengehaald. EQT haalde afgelopen kwartaal 22 miljard euro op voor zijn tiende fonds en Cinven wist 14,5 miljard op te halen voor zijn achtste fonds. Bi Apax Partners stond de teller aan het eind van het kwartaal op elf miljard voor fonds XI.

Gerelateerde artikelen