Fonds gelanceerd voor vrouwelijke founders

Het Borski-fonds richt zich op vrouwelijke founders, een groep die zwaar ondervertegenwoordigd is in de cijfers. Men hoopt op een funding van € 40 miljoen.

Vandaag is in Museum van Loon het startschot gegeven voor het Borski Fund, een investeringsfonds dat zich richt op vrouwelijke foundesr. Het Borski Fund is een initiatief van Laura Rooseboom, algemeen directeur van StartGreen Capital en Simone Brummelhuis, oprichter van The Next Women, een netwerk van vrouwelijke investeerders en ondernemers. Sinds 2008 is slechts 5,7% van alle investeringen gegaan naar ondernemingen die door vrouwen zijn opgericht. Deze beperkte toegang tot financiering belemmert de groeimogelijkheden. Het Borski Fund gaat zich daarom specifiek richten op financiering voor het opschalen van bedrijven van vrouwelijke ondernemers. Het gaat om ondernemingen die in de eerste fase van hun ontwikkeling zitten. Het fonds start met 21 miljoen euro en heeft de ambitie om verder te groeien naar 40 miljoen euro.

Het Borski Fund is ontstaan uit een samenwerkingsverband van ABN AMRO, ING Bank, Rabobank, Van Lanschot Bankiers, StartGreen Capital, The Next Women en ondernemende investeerders. De naam is ontleend aan Johanna Borski (1764-1846), de eerste vrouw die aandelen kocht in De Nederlandsche Bank. Koningin Maxima verleent haar steun aan de actie, want niets schreeuwt 'gelijke kansen in de maatschappij' als dat de matriarch van de Oranjeclan in een adellijk Amsterdams stadspaleis confereert met private bankers.

Gerelateerde artikelen