Venture capital zet geld op diversiteit

Met een verklaring en vier duidelijke targets probeert de sector de diversiteit in het start-up ecosysteem van Nederland te verbeteren.

25 venture capitalbedrijven en TechLeap.nl (voorheen Startup Delta) komen vandaag onder de hashtag #fundright met de volgende verklaring naar buiten:  

'Wij, de deelnemende Nederlandse risicokapitaal-investeerders, geloven in gelijke toegang tot financiering en kansen voor alle oprichters, ongeacht hun achtergrond of geslacht’. 

Dat een dergelijke verklaring nodig is, blijkt wel uit de cijfers: 1,6 % van alle VC investeringen in Nederland naar bedrijven ging die waren opgericht en geleid door vrouwen en maar 6,8 % naar diverse teams. De opstellers van de verklaring betreuren dit, omdat volgens hen uit onderzoek blijkt dat bedrijven met diverse teams beter presteren.

Concrete targets voor de VC's zijn er ook: 

-Binnen 3 jaar na deze verklaring zullen wij als deelnemende VC’s zelf en de management teams van onze huidige en toekomstige portfoliobedrijven een bezetting hebben die voor 35% uit vrouwen bestaat.

-Een aanzienlijk percentage van de bedrijven waarin we (mede)investeren, is (mede)opgericht door een vrouw.

 -Wij zullen, uitgevoerd door TechLeap.NL, een jaarverslag publiceren met de belangrijkste statistieken over de genderdiversiteit van Nederlandse risicokapitaalinvesteerders en hun portefeuillebedrijven.

 -Wij dragen onze verklaring actief uit, delen onze ervaringen en benaderingen met elkaar, met als einddoel om in 2022 100% van alle Nederlandse durfkapitaalinvesteerders te hebben ingeschreven.

Rina Joosten, mede-oprichter van Seedlink Tech: “Het dagelijks aan baanbrekende technologie werken is het leukste dat er is. Diverse achtergronden zijn voor ons daarbij cruciaal – alleen dan kun je op verschillende manieren tegen een probleem aankijken. Diversiteit is voor ons dus een no-brainer. Niet omdat het zo hoort, maar omdat we anders niet de beste resultaten kunnen halen. Dat nu ook VC’s met een diversere bril naar startups en hun eigen teams gaan kijken, zorgt niet alleen voor sterkere VC's en startups, maar komt ook het hele ecosysteem ten goede.” 

De verklaring wordt extra kracht bijgezet door Prins Constantijn, als mannelijk, heteroseksueel lid van de koninklijke familie van een welvarend koninkrijk een mondiale topspeler als het aankomt op privilege qua geslacht, etniciteit en maatschappelijke positie: “FundRight is een belangrijk initiatief. Meer VC’s moeten hun verantwoordelijkheid nemen om meer te investeren in door vrouwen geleide ondernemingen en diverse teams. De huidige situatie is niet alleen een verspilling van talent, zo’n monocultuur kan ook een bedreiging vormen voor het succes van bedrijven.” 

#fundright streeft er naar om voor 2022 alle VC-partijen in Nederland gecommitteerd te hebben aan de doelen van de organisatie. VC's met interesse in het project kunnen terecht op de website van #fundright. 

Related articles