Flinke toename van sectoroverschrijdende overnames
Dealmakers wereldwijd hebben in de eerste drie maanden van 2023 een derde opeenvolgend kwartaal van markt outperformance behaald, volgens onderzoek naar afgeronde deals uit de WTW Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM). Op basis van de aandelenkoersen overtroffen bedrijven die M&A-deals sluiten de markt met +1,0pp (procentpunten) voor overnames met een waarde van meer dan 100 miljoen dollar tussen januari en maart 2023. Dit volgt op een positieve prestatie van +5,2pp in het vorige kwartaal.
De M&A-dealactiviteit vertraagde ook wereldwijd aanzienlijk en noteerde de laagste cijfers voor het eerste kwartaal sinds 2015, met 157 afgeronde 100 miljoen+ deals wereldwijd in Q1 2023, vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2022 (220 deals) en de laatste drie maanden van 2022 (202 deals).
Gabe Langerak, Head of Corporate M&A Consulting for Europe bij WTW, zei: "De scherpe daling in M&A-deals die dit kwartaal werden afgerond, is het onvermijdelijke katereffect na een verbluffend jaar in 2021, nog verergerd door de macro-economische en geopolitieke tegenwind die de markt vorig jaar teisterde. Tegelijkertijd zijn de markten voor fusies en overnames verre van gesloten. Het aantal deals dat we in de pijplijn zien, is helemaal niet gedaald. Vele deals zijn langzaam op weg naar voltooiing, of zijn gepauzeerd omdat kopers een 'afwachtende' houding aannemen. Over het algemeen blijven dealmakers vrij optimistisch en denken dat de fusies en overnames in de tweede helft van 2023 zullen toenemen naarmate de markten stabiliseren en de rentevoeten dalen."
Door de noodzaak om nieuwe technologieën toe te passen, talent aan te trekken, nieuwe markten te bereiken en leveringsketens opnieuw uit te vinden om veerkracht op te bouwen, hebben sectoroverschrijdende deals het hoogste niveau bereikt sinds het begin van het WTW M&A-onderzoek in 2008.
Uit gegevens blijkt ook dat de mediane tijd om deals te sluiten in Q1 2023 de langzaamste is sinds 2008, met 71 procent van alle deals die nu ten minste 70 dagen in beslag nemen, vergeleken met 53 procent minder dan achtien maanden geleden. Deze trend houdt rechtstreeks verband met de toename van sectoroverschrijdende overnames, waarvoor doorgaans meer tijd nodig is om ze te evalueren en te beoordelen voordat ze kunnen worden gesloten, en met de behoefte aan robuuste due diligence vanuit het oogpunt van zowel prestaties als risicobeheer.
Langerak zei: "Er zijn enorme mogelijkheden te verkennen voor het overnemen van bedrijven, vooral corporates en private equity-fondsen met veel kapitaal. Sommige sectoren die veerkrachtig zijn geweest of hebben geprofiteerd van de pandemie, zoals technologie of gezondheidszorg, zullen wellicht een sterke vraag blijven zien. Ook in het bankwezen wordt een aanzienlijke consolidatie verwacht, terwijl de technologie-, media- en telecomsector (TMT) nog nooit zo populair is geweest.”
"Voor kopers die in het huidige onzekere economische klimaat deals nastreven, is het belangrijker dan ooit om gedisciplineerd due diligence-onderzoek te verrichten en dieper in te gaan op potentiële zwakke punten van een doelwit. Ook het behoud en de integratie van nieuwe werknemers na het sluiten van een deal is van cruciaal belang voor de waarde van de overname, vooral als het de bedoeling is om talent te stimuleren door overname. Dit betekent dat goed geformuleerde retentieprikkels een topprioriteit moeten zijn, vooral in de huidige krappe arbeidsmarkt.”