Pauze ingelast voor private equity-groei in 2023
De eerste zes maanden van 2022 leken qua dealvolume nog op het record-brekende 2021. En toen kwam de Federal Reserve met de eerste renteverhoging die daarmee het einde van goedkope schuld markeerde in de buy-out markten. Tegelijkertijd namen de zorgen toe over aanhoudende inflatie en een mogelijke recessie. Banken waren niet langer bereid leveraged transacties te financieren. Het aantal overnames liep terug. Deze ‘pauze’ heeft aangehouden tot aan 2023.
Dat blijkt uit het Global Private Equity Report 2023 van Bain & Company, de grootste private equity consultant wereldwijd.
De macro-omstandigheden zijn nog steeds verre van ideaal voor de overnamemarkten. De inflatie is nog hoog, supply chains zijn verstoord, en er bestaat nog altijd het risico dat de economie in een recessie gaat belanden. De negen belangrijkste trends vind je in de figuur hieronder:
Onzekerheid, de grootste dealkiller
Wat de huidige economische vertraging anders maakt is het gebrek aan duidelijkheid over wat er gebeurt, schrijft Bain. Er is geen faillissement van Lehman Brothers, geen ineenstorting van de huizenmarkt, geen scherpe daling van de economische activiteit die een definitieve omslag markeert. In plaats daarvan worden investeerders geconfronteerd met condities die maar weinigen van hen ooit eerder hebben gezien. Alsof oorlog in Europa, energieschokken en problemen met de supply chains niet genoeg zijn, is de inflatie in 40 jaar niet zo hoog geweest. De resulterende stijging van de rentevoeten heeft een neerwaartse trend in gang gezet in de investeringsmarkten.
Het nettoresultaat van al deze ontwikkelingen is het ‘O’ woord. Onzekerheid, de grootste dealkiller denkbaar. Zolang kopers, verkopers en kapitaalverstrekkers wachten op duidelijkheid over wat deze economische krachten gaan betekenen voor de cashflow van bedrijven, zal de overname-activiteit door private equity vertragen. Met name de grote deals die de meeste financiering nodig hebben, zullen tijdelijk on hold worden gezet.
Ook het ophalen van nieuw kapitaal wordt lastiger, voorspelt Bain & Company. Vooral voor de mid-market generalisten. LP's geven nu de voorkeur aan de grotere, specialistische fondsen die een top performance hebben laten zien in de voorgaande ‘gouden’ periode.
Focus op add-on acquisities
Nu banken terughoudend zijn in het verschaffen van leningen voor overnames, hebben private equity managers in 2022 vaker bij direct lenders aangeklopt. Direct lenders zorgden in 2022 voor maar liefst 80 procent van de financiering voor buy-outs in het middensegment. Ook zorgt de aantrekkingskracht van kleinere deals in moeilijke tijden voor extra populariteit van de add-ons, deals die gefinancierd worden vanuit de balance sheet van portfoliobedrijven. 72 procent van de Noord-Amerikaanse buy-outs in 2022 kwam van add-ons.
Hoewel GP's in steeds grotere aantallen zijn aangetrokken tot add-on- en buy-and build-strategieën is er volgens Bain & Company wel een risico. Kopers hebben de neiging om de due diligence- en integratie-uitdagingen te onderschatten bij dergelijke overnames, aldus het consultantskantoor. Wanneer niet goed gemanaged, kan dit resulteren in teleurstellende financiële resultaten.
Interessante asset class biedt kansen
Ook al is er momenteel terughoudendheid blijven beleggers buitengewoon geïnteresseerd in private equity bij gebrek aan interessante beursgenoteerde bedrijven (het aantal publieke bedrijven is flink afgenomen de laatste 25 jaar en wordt in de VS vooral gedomineerd door de grote tech-bedrijven). Innovatieve private equity partijen bieden investeerders een interessant en rendabel alternatief om hun portfolio's te diversifiëren.
Daar komt bij dat uit onderzoek blijkt dat deals die tijdens een recessie gedaan zijn, resulteren in een hoger rendement. Het gaat er volgens de consultantsfirma om dat je als PE-firma de risico's in kaart brengt die op een specifieke deal van toepassing zijn. Niet alle negen trends zullen iedere deal op gelijk niveau beïnvloeden; het zijn er eerder twee of drie die op een specifieke deal een grote impact hebben. De kunst is om deze inzichtelijk te maken en de risico's zoveel mogelijk te mitigeren.
Volgens Bain & Company vraagt de huidige tijd om solide risicomanagement, maar het consultantskantoor adviseert investeringsfirma's daarnaast om ‘offensief’ te blijven kijken naar de markt en geen mooie kansen mis te lopen.
Lees ook: De grootste PE-kansen en risico's volgens private equity CFO's