Familie wint overnamegevecht om Belgische rederij

De Noorse rederij Frontline trekt zich terug uit Euronav.

Het overnamegevecht rond de Belgische olierederij Euronav nadert een climax. De twee grote aandeelhouders, CMB (Compagnie Maritime Belge) en de Noorse rederij Frontline, koersen af op een deal. Daarbij neemt CMB Euronav volledig over. Frontline, eigendom van de Noors-Cypriotische John Frederiksen, krijgt als bruidschat 24 mammoettankers van Euronav.

Het overnamegevecht tussen Frontline en CMB duurt bijna anderhalf jaar. In april vorig jaar werd bekend dat Frontline Euronav over zou nemen. De deal zou leiden tot het grootste olietankerbedrijf ter wereld, met een waarde van 4,2 miljard euro.

Maar de deal kwam er nooit, naar verluidt omdat de familie Saverys, de oprichters van Euronav en eigenaar van CMB, dwars lag. Begin dit jaar trokken de Noren zich terug uit de deal.

CMB, de groep van de familie Saverys, is bereid om het belang van Frontline in Euronav over te nemen tegen 18,43 dollar per aandeel. Het moet daarna wel een overnamebod doen op de rest van de beursgenoteerde aandelen van de oliereder.

CMB koopt een afgeslankt Euronav, want de afspraak is dat Frontline 24 zogenaamde VLCC-olietankers overneemt, de grootste olietankers van de vloot. De waarde van die tankers bedraagt 2,35 miljard dollar. Een deel van die aankoop financiert Frontline met de opbrengst van de verkoop van zijn belang in Euronav aan CMB.

Gerelateerde artikelen