Plannen tankerfusie Frontline en Euronav klappen

Het Noorse Frontline paste na dwarsliggen van Belgische familie.

De Noorse olietankerrederij Frontline blaast de fusie met de Belgische rederij Euronav af. De fusieplannen dateren van afgelopen zomer.

De fusie had moeten leiden tot een wereldwijde leider in de olietankerindustrie, luidde het vorig jaar bij de aankondiging van de plannen. Officieel is er geen reden gegeven voor de breuk, maar diverse media wijzen naar de rol van de familie Saverys, die Euronav oprichtte. Die zou de fusie hebben getorpedeerd door haar belang te verhogen tot een kwart, waarna ze instemming weigerde.

In een persbericht zegt Frontline er nu zelf de stekker uit te trekken. Frontline zal geen ruilbod doen op de aandelen van Euronav en ook geen beursnotering in Brussel meer aanvragen. “We betreuren dat we de fusie zoals gepland in juli 2022 niet hebben kunnen afronden”, zegt Frontline-CEO Lars Barstad. 

Euronav zegt kennis te nemen van de Noorse beslissing. De tankerrederij zegt goed gepositioneerd te zijn voor de toekomst, ongeacht de combinatie. Het bedrijf wijst op de sterke en duurzame fundamenten van de tankermarkt, de sterke balans en het eigen operationeel systeem. Volgens de Belgische zakenkrant De Tijd overweegt Euronav om de schade van de afgeketste fusie te verhalen op de Noorse collega.
 

Gerelateerde artikelen