EY met 2,5 miljard op overnamepad na splitsing

Verzelfstandigde adviespoot wil in twee jaar voor 1,5 miljard omzet kopen.

EY reserveert 2,5 miljard dollar om een golf van overnames te doen na de splitsing tussen de adviestak en de accountants. De overnamegolf is uitsluitend bedoeld voor de dan verzelfstandigde adviespoot. Dit meldt de Financial Times.

De afgesplitste adviestak wil via overnames in twee jaar de omzet opvoeren met anderhalf miljard dollar. Dit zou nodig zijn om de concurrentie aan te gaan met de adviesdiensten van de andere big four en van zelfstandige adviesbureaus, schrijft de FT.

Tot de doelwitten behoren adviesbureaus die gespecialiseerd zijn in bedrijfsstrategie, technologie en ESG (milieu-, sociale en governance-kwesties), evenals niche-advocatenkantoren buiten de VS. Mogelijk gaat de verzelfstandigde adviespoot twee jaar na de splitsing aandelen uitgeven om nog meer overnames te realiseren. 

Adviseurs van EY zijn ervan overtuigd dat de partnerstructuur en het ontbreken van externe aandeelhouders belemmerend werkt voor het financieren van overnames. 

Nog altijd denken de 7.000 adviseurs van EY dat ze beter uit zijn zonder 6.000 accountants. Het zit de consultants vooral dwars dat ze zoveel adviesopdrachten moeten laten lopen, omdat potentiële klanten door EY-accountants worden gecontroleerd. Belangenverstrengeling geldt voor de consultants als een struikelblok. Een kwart van de binnen geharkte adviesopdrachten kan niet doorgaan vanwege belangenverstrengeling, zo citeert de FT Andy Baldwin, de managing partner van EY wereldwijd.

"Toen we met advocatenkantoren spraken die zich bij ons wilden aansluiten, stopten de gesprekken toen ze hoorden over onze onafhankelijkheidsregels", zegt Cornelius Grossmann, EY's global law leader in de FT. 

EY heeft de afgelopen negen jaar 200 deals gesloten, goed voor een jaaromzet van ongeveer anderhalf miljard dollar.  Dit jaar verwacht het EY bedrijven te kopen met een jaaromzet van ongeveer 400 miljoen dollar, waarvan ongeveer driekwart actief is in de adviesbranche.

Verder reserveert de verzelfstandigde adviespoot van EY 400 miljoen dollar om een nieuw merk te bouwen. De naam van EY gaat over naar de afgesplitste accountants.
 

Gerelateerde artikelen