Enorme daling Europese techinvesteringen verwacht

Verwachte daling met 45 procent; AI-deals blijven achter.

De investeringen in Europese technologiebedrijven zullen dit jaar waarschijnlijk met 45 procent dalen. Het aantal AI-deals blijft achter. Toch staan er meerdere seinen op groen, ook voor Nederland. Dat is het beeld dat naar voren komt in een jaarlijks rapport van de Britse investeerder Atomico, meldt het Financieele Dagblad.

“Het is met dalende investeringen zeker een moeilijker omgeving voor de techsector dan in de afgelopen twee jaar”, zegt Tom Wehmeier, partner bij Atomico en medeverantwoordelijk voor The State of European Tech. “En in 2024 zal er nog meer pijn gevoeld worden. Maar als je naar de langere termijn kijkt, is er reden om positief te zijn.”

Al enkele jaren op rij ontstaan er in Europa meer start-ups dan in de Verenigde Staten, stelt hij. Het aantal werknemers bij Europese techbedrijven groeide door naar 2,3 miljoen. Venture capital in Europa boekt op langere termijn een beter rendement dan Amerikaanse concurrenten. De Europese techsector is 2740 miljard euro waard, waarmee de terugval van vorig jaar weer teniet is gedaan. Dat was vooral te danken aan de opleving van techaandelen dit jaar.

Lees ook: In deze drie sectoren gaan de meeste deals vallen in 2024

Gerelateerde artikelen