Eneco in de clinch met aandeelhouders
Eneco noemt die stap in een verklaring ,,onverantwoordelijk en schadelijk voor Eneco, haar aandeelhouders, alle andere belanghebbenden en het privatiseringsproces". Het energiebedrijf vindt dat de toezichthouders niets te verwijten is en dat ze gewoon kunnen blijven zitten.
Van de 53 gemeenten met aandelen Eneco willen er 29 af van de raad van commissarissen, waaronder de grootste aandeelhouders Rotterdam, Den Haag en Dordrecht, zo schrijft Het Parool op basis van de brief. Ze spreken van ,,sterk verstoorde verhoudingen", onder meer omdat Eneco-directeur Jeroen de Haas niet werd teruggefloten.
De directie van Eneco zou hebben gewaarschuwd voor het groene karakter van het bedrijf bij een privatisering. De 29 aandeelhouders vinden dat de directie daar neutraal in moet zijn.
De privatisering van Eneco speelt sinds de netwerktak van het bedrijf begin vorig jaar op eigen benen is komen te staan onder de naam Stedin. Daarmee heeft Eneco volgens voorstanders van een verkoop geen openbare nutsfunctie meer. Sommige gemeenten vrezen ook dat de duurzame koers, en de werkgelegenheid, in het gedrang komt en willen hun stukken houden.
Vrijdag houdt Eneco een buitengewone aandeelhoudersvergadering waar het wil proberen weer in het reine te komen met de gemeenten. Ook zal worden gesproken over de privatisering. De aandeelhouders hebben gevraagd om een extra vergadering over het lot van de raad van commissarissen, maar Eneco wil volgens een woordvoerder eerst de komende vergadering afwachten.
(ANP)