Eigenaar Centric mag eigen bedrijf niet verkopen

De Ondernemingskamer wijst alle eisen van Gerard Sanderink af.

Het IT-bedrijf Centric staat in de etalage, maar de eigenaar mag zich niet bemoeien met de verkoop. Dat heeft de Ondernemingskamer vorige week geoordeeld. Deze zaak was in december aangespannen door eigenaar Gerard Sanderink. Hij eiste zeggenschap in de verkoop van Centric.

Eigenaar Gerard Sanderink staat sinds eind 2022 onder curatele, hij heeft niets meer te zeggen in en over zijn bedrijf. Dit na een persoonlijke vendetta van Sanderink tegen zijn ex-vrouw. Dit leidde tot wanbeleid bij Centric.

De Ondernemingskamer had hem elke zeggenschap ontnomen in Centric, omdat het bedrijf leverancier is van gevoelige IT aan grote bedrijven en overheden. Hun belangen overstegen die van de eigenaar, aldus het oordeel van de Ondernemingskamer.

Concreet eiste Sanderink bij de Ondernemingskamer toegang tot financiƫle informatie van Centric, een eis die de rechter afwees. Ook wilde hij dat er een streep gaat door de verkoopcriteria. Een van die criteria is dat een koper van Centric geen relaties mag hebben met Sanderink of diens huidige echtgenote. Eerder werd duidelijk dat Gerard Sanderink op eigen houtje potentiƫle kopers had benaderd.

Eveneens kansloos was de eis tot uitkering van dividend van tien miljoen euro. Hetzelfde lot was de eis beschoren om een bemiddelaar aan te stellen om gesprekken met het Centric-bestuur op gang te brengen.

Gerelateerde artikelen