Duitse IT-bedrijven op zoek naar deals in Nederland

Burnt Oak: Ondanks complexe Duitse wetgeving zijn deals goed mogelijk.

Duitse IT-bedrijven zijn in toenemende mate geïnteresseerd in overname van, of fusie met Nederlandse IT-bedrijven. Ondanks de onzekerheid door de oorlog in Oekraïne is er volgens de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) in de laatste jaren een sterke groei zichtbaar in handel en samenwerking tussen Nederlandse en Duitse (IT-) bedrijven. Vanaf 2021 bedraagt die groei ongeveer vijftien procent.

Momenteel zijn er ongeveer 2.500 bedrijven in Nederland onder Duitse zeggenschap, met in totaal 200.000 medewerkers. Nederland is met 220 miljard euro in 2023 de op een na grootste handelspartner van Duitsland, na China, maar voor de VS.

“Duitse IT-bedrijven zijn geïnteresseerd in Nederlandse IT-bedrijven omdat Nederland een sterke focus heeft op digitale innovatie en transformatie, geavanceerde security en hoogwaardige software development, in voor Duitsland aantrekkelijke marktgebieden zoals Productie, Retail, Logistics en FinTech”, legt René Baas, Partner bij Burnt Oak uit. Burnt Oak helpt Duitse, Nederlandse, Belgische en Scandinavische bedrijven aan strategische partners.

“Ondanks de complexe GmbH structuur en wetgeving in Duitsland is het goed mogelijk om een Nederlands IT-bedrijf over te nemen. Daarnaast spelen gemeenschappelijke aspecten zoals taal (Engels/Duits), cultuur en de internationale gerichtheid van beide landen een belangrijke rol. In Nederland zijn vooral middelgrote IT-bedrijven (scale-ups) geïnteresseerd in samenwerking of overname. Zij hebben vaak al klanten met vestigingen in Duitsland die graag lokaal willen worden ondersteund en zij zien daardoor groeimogelijkheden in Duitsland.”

Lees ook: Private Equity Summit: Bouwers van software powerhouses aan het woord

Gerelateerde artikelen