Dochter van Alliander eindelijk op eigen benen na overname

Wet- en regelgeving verhinderde dat Kenter verder kon groeien als dochterbedrijf.

Kenter, de dochter van netwerkbedrijf Alliander, is overgenomen door pensioenfonds ABP en het Canadese pensioenfonds OMERS. De deal was aangekondigd vorig jaar zomer, maar is nu afgerond. Kenter biedt toekomstbestendige energieoplossingen voor zakelijk Nederland, die inspelen op de stijgende vraag naar energie en de groeiende urgente problemen met een overvol stroomnetwerk.

Op 1 februari wordt Kenter onder de nieuwe eigenaren zelfstandig. Het bedrijf is in 2016 ontstaan vanuit netbeheerder Liander, onderdeel van Alliander.  Het bedrijf in Duiven is uitgegroeid tot een aanbieder van energieoplossingen, zoals laadpalen en de opslag van energie. Ruim 28.000 bedrijven zijn klant bij Kenter.

Eind 2022 kondigde Alliander aan op zoek te gaan naar een nieuwe eigenaar voor Kenter. Onder de vlag van Alliander kon Kenter haar volledige potentieel niet benutten. Door wet- en regelgeving werd Alliander beperkt om diensten, zoals laadpalen en batterijen, aan te bieden.

ABP en de Canadese mede-eigenaar stellen dat de deal past om de klimaatdoelstellingen in Nederland te ondersteunen en bij te dragen aan de energietransitie. Ze bouwen voort op de eerdere overname van het energiebedrijf Groendus.

Gerelateerde artikelen