Dit zijn de vijf grootste ROM’s van Nederland

Private-equity-bedrijven investeren pensioengeld, Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's) doen dat met belastinggeld. Dit zijn de vijf grootste ROM’s van Nederland

[onderaan de tekst staat de vijf grootste ROM’s op een rijtje]

De Nederlandse ROM’s hebben zichzelf meerdere taken toebedeeld. Ze helpen ondernemers met business development, innovatie, internationalisering en financiering. Financiering wordt versterkt in verschillende vormen, zoals advies bij subsidies, leningen en aandelenparticipaties. De ROM’s hebben relatief bescheiden rendementseisen: Het vermogen moet op peil blijven, maar hoeft niet te groeien. Onderstaande vijf ROM’s zijn gesorteerd op de totale waarde van bedrijfsparticipaties tussen 2014 en 2018.

#5 Innovation Quarter

In Zuid-Holland investeert Innovation Quarter in bedrijven. De ROM investeert vanuit drie fondsen. Het fonds IQ / Capital heeft 80 miljoen euro voor innovatieve bedrijven, EnergiIQ heeft 35 miljoen voor investeringen in energie-innovaties en Uniiq is een proof-of-concept-fonds van 22 miljoen. Van 2014 tot en met 2018 investeerde IQ bijna 53 miljoen euro aan bedrijfsparticipaties, waarvan 21 miljoen in 2018.

#4 BOM

De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) is in 1983 opgericht door het Rijk en de Provincie Noord-Brabant om de kwakkelende economie een impuls te geven. Inmiddels loopt de Brabantse economie op rolletjes en investeert de BOM door. De BOM participeert vanuit het fonds Brabant Ventures. Van 2014 tot en met 2018 is er 145 miljoen gestoken in Brabantse ondernemingen.

#3 Oost NL

Oost NL is de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincies Gelderland en Overijssel investeert het in de regionale bedrijven. Oost NL participeert vanuit vier fondsen: Participatiefonds Oost NL, Innovatiefonds Overijssel, Innovatiefonds Twente en Topfonds Gelderland. Van 2014 tot en met 2018 investeerde Oost NL 262 miljoen in aandelenparticipaties.

#2 LIOF

Het Limburgse bedrijfsleven kan voor een investering aankloppen bij LIOF. De ROM is voor de helft in handen van het Rijk en voor de andere helft van de Provincie Limburg. Het LIOF Participatiefonds verstrekt financieringen tussen de 100.000 en vijf miljoen euro. Van 2014 tot en met 2018 participeerde stak LIOF 346 miljoen euro in participaties.

#1 NOM

De Ontwikkelingsmaatschappij Noord-Nederland investeert in bedrijven in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Naast de provincies is ook het Rijk aandeelhouder in de NOM. De NOM beheert meerdere fondsen, zowel eigen fondsen als die van derden. Fondsen waaruit wordt geparticipeerd zijn onder andere het NOM Groei- en overnamefonds, het Venture Kapitaal Fonds en de Drentse Participatie Maatschappij. Van 2014 tot en met 2018 investeerde de NOM 347 miljoen euro in aandelenparticipaties.

Zeeland, Flevoland en Utrecht

Naast de vijf grootste ROM’s zijn er in Nederland nog twee ROM’s actief en er is er één in oprichting. IMPULS, de ROM van Zeeland, had in 2019 de beschikking over circa 13 miljoen euro. In 2018 investeerder het ongeveer één miljoen euro in participaties. Horizon, de ROM van Flevoland, is in 2018 opgericht en beheert het Technofonds Flevoland en het MKB Fonds Flevoland.

In Utrecht werkt de provincie samen met het Rijk, de gemeenten Amersfoort en Hilversum en de Universiteit Utrecht het UMC Utrecht aan de oprichting van een ROM. De Utrechtse ROM gaat in 2020 van start met 21 miljoen euro en kan groeien tot maximaal 50 miljoen euro.

 

Afbeelding: de Martinitoren in Groningen.

Gerelateerde artikelen