Dit zijn de tien grootste deals van Jan Louis Burggraaf

Jan Louis Burggraaf verkocht banken, vliegmaatschappijen en koffiefabrieken. Dit zijn de tien grootste deals van dertig jaar Burggraaf.

[scroll naar beneden voor de tien grootste deals op een rij]

De voormalig M&A-advocaat van Allen & Overy speelde in zijn loopbaan een hoofdrol in de geruchtmakende M&A-dossiers. Hij adviseerde bij de politiek beladen overname van KLM door Air-France, was raadsman van ‘prooi’ ABN AMRO bij de overname door RBS, Santander en Fortis en stond Nuon bij tijdens de overname door Vattenfall. 

Geruchtmakende deals zijn niet altijd de grootste deals. De deal van KLM en Air France, die jaren na dato nog het nieuws haalt, komt niet terug in de Burggraaf top 10. Net zo min als de deals van Jumbo tijdens de supermarktoorlog met Albert Heijn.

De grootste deal ooit
Burggraaf was betrokken bij elf van de honderd grootste Nederlandse deals ooit, waaronder de deal der deals: de overname van ABN AMRO voor 71 miljard euro. Het team van Allen & Overy adviseerde in 2007 de bank in de strijd met belagers Fortis, RBS en Santander. De dealmakers van de Apollolaan stonden er niet alleen voor, want de bank had ook de hulp ingeschakeld van een team van NautaDutilh, onder leiding van Hein Hooghoudt. In aanloop van deze deal had ABN Amro een strategische zet gedaan, door de Amerikaanse tak LaSalle voor 15 miljard euro te verkopen aan Bank of America. Ook bij deze deal adviseerde Burggraaf ABN Amro.

2007 was een uitzonderlijk jaar voor Burggraaf, want naast al het ABN AMRO-geweld was hij ook betrokken bij de verkoop van Numico voor 12,3 miljard euro en de overname van Vedior voor 3,5 miljard. Vier deals met grotere waarde dan het volledige dealtotaal van afgelopen jaar (83,9 miljard). Niet geheel verrassend won Burggraaf dat jaar de (zoveelste) M&A Award voor Best M&A Lawyer in het topsegment.

Bennink-deals
Twee van de vijf grootste deals van Burggraaf komen uit de koker van Jan Bennink. De bestuurder werkte jaren voor Danone en ging in 2002 aan de slag als CEO van Numico. Vijf jaar later kocht Danone de Nederlandse babyvoedingfabrikant voor 12,3 miljard euro. Burggraaf adviseerde Numico. Later gaat Bennink aan de slag als president-commissaris bij Douwe Egberts. Het koffiebedrijf gaat in 2012 naar de beurs, even later wordt Bennink CEO en in 2013 wordt het bedrijf verkocht aan de Duitse investeerder Joh. A Benckiser. Burggraaf adviseert Douwe Egberts.
 

 

Gerelateerde artikelen