Dit zijn de dealmakers bij de miljardendeal van VIVAT

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:19
BNP Paribas, Freshfields, Deutsche, Aperghis, Stibbe, KPMG,  J.P. Morgan en Allen & Overy adviseren bij de overname van VIVAT.

De Chinese verzekeraar Anbang verkoopt VIVAT aan Athora voor – naar schatting – meer dan een miljard euro. NN Group koopt vervolgens de Vivat schadeverzekeringen voor 416 miljoen Athora. CEO’s Lard Friese van NN Group (foto rechts), David Knibbe van NN-dochter Nationale-Nederlanden, Michele Bareggi van Athora en Ron van Oijen van Vivat tekenden voor de dubbel-deal. Zij – en hun Chinese onderhandelingspartners – hebben elf advieshuizen in de hand genomen. Veel van deze dealmakers waren ook betrokken bij de overname van Vivat door Anbang in 2015.

Anbang kiest weer voor Allen & Overy

Verkoper Anbang heeft de hulp ingeschakeld van zakenbank J.P. Morgan en advocatenkantoor Allen & Overy. Katinka Middelkoop (foto boven) en Christiaan de Brauw zijn in de lead namens Allen & Overy. In 2015 adviseerde J.P. Morgan de Utrechtse bank SNS Reaal bij de verkoop van de verzekeringstak aan Anbang. Katinka Middelkoop adviseerde – net als nu – Anbang. Ariën Stuijt geeft leiding aan het team van Hill+Knowlton Strategies bij het communicatie-advies aan Anbang.

Aperghis en Stibbe naar Bermuda

NN Group, de holding waar Nationale-Nederlanden onder valt, krijgt advies van de Franse zakenbank BNP Paribas en advocatenkantoor Freshfields Bruckhaus Deringer. BNP Paribas adviseerde NFLI (het overnamevehikel van de Nederlandse staat) bij de verkoop van Vivat in 2015.

Nicolas Aperghis
Athora, het verzekeringsbedrijf uit Bermuda dat zaken doet in Europa, krijgt financieel advies van zakenbanken Deutsche Bank en Aperghis & Co. Deutsche was er in 2015 ook bij als adviseur van Anbang bij de overname van Vivat.

Advocatenkantoren Stibbe en Slaughter and May verzorgen het juridisch advies. Voor Stibbe traden Björn van der Klip en Rogier Raas op als lead partners. KPMG duikt in de boeken en Confidant Partners verzorgt de communicatie-strategie. Bij Aperghis & Co is Nicholas Aperghis (foto rechts) in de lead en Sabine Post-de Jong neemt de honneurs waar namens Confidant Partners.

VIVAT werd ondersteund door PwC waarbij Maarten Arends teamleider was van het tax advisory team, en Jessica Lombardo voerde het transaction services team aan. Loyens & Loeff verzorgde het juridisch advies, dit team stond onder leiding van Ewout Stumphius. 

Gerelateerde artikelen