Dit zijn de NL’se klanten van Goldman Sachs

Goldman Sachs adviseerde SNS Reaal (nu Volksbank) bij de bail out door de Nederlandse staat en is all time nummer 1 in de league tables. Welke Nederlandse bedrijven zijn klant van de zakenbank?

Goldman Sachs staat met een dealwaarde 275 miljard euro op de eerste plaats in de league tables (MenA.nl is gestart in 2012), gevolgd door J.P.Morgan en Rothschild. De 275 miljard is verdeeld over vijftig Nederlandse deals, met een gemiddelde waarde van 5,5 miljard per deal.

 

Bij het merendeel van deze deals adviseert Goldman een niet-Nederlandse koper of verkoper. Desondanks mag het een aantal bekende Nederlandse bedrijven tot haar clientèle rekenen. Dit zijn de drie Nederlandse banken SNS Reaal, ABN AMRO en ING, investeerder AAC Capital en bedrijven Unibail-Rodamco, TNT Express, Ahold, PostNL, KPN, IMCD, Delta Lloyd, D.E Master Blenders 1753, Corio en Air France-KLM. Onder een lijstje met deals en de Nederlandse klanten.

 

In het licht van de recent opgelaaide discussie over Goldman Sachs en de Volksbank is de klus voor ABN AMRO opnieuw relevant. In aanloop naar de beursgang van de bank in 2015 werd Goldman Sachs uitgesloten van een adviesklus. De staat stelde meerdere criteria voor een rol bij de beursgang, waaronder zeven jaar niet betrokken geweest zijn bij schandalen, fraude en schikkingen en ‘goed weten wat er in Nederland speelt’. Na de initiële beursgang werden in plukjes de resterende aandelen ABN AMRO naar de beurs gebracht. Daar kreeg Goldman wel een rol als bookrunner.

Wie zijn de dealmakers bij Goldman Sachs?
Goldman is niet heel scheutig in het bekend maken van de namen van individuele dealmakers bij deals. Toch hebben we bij een handjevol deals de betrokken adviseurs gevonden.

 

Bekijk hier het volledige overzicht van de klanten en deals van Goldman Sachs.

Lees ook Vier Goldman Sachs alternatieven voor de Volksbank

 

Gerelateerde artikelen