Dit zijn de 20 meest actieve strategische kopers in Nederland

Wolters Kluwer, DSM en Dümmen Orange zijn de meest actieve strategische kopers van de Nederlandse M&A-markt. Dat blijkt uit cijfers van MenA.nl.

De zomerperiode is voor dealmakers een goed moment om de acquisitiestrategie eens onder de loep te nemen. Wie moet de M&A-adviseur bellen, om met de kerst in de top van de league tables te staan? Eerder publiceerden we een overzichtje van de meest actieve private-equitybedrijven. Nu een lijstje met de 20 meest actieve strategische kopers tussen 2012 en juni 2018 (zie onder). Alleen deals met een waarde van meer dan 5 miljoen euro worden meegeteld.

Het lijstje bestaat uit enkele bekende grote beursfondsen, zoals Wolters Kluwer, Heineken en KPN. Wolters Kluwer is de meest actieve speler op de overnamemarkt. De uitgever, vaak geadviseerd door Allen & Overy en PwC, verkoopt onderdelen die niet tot de ‘kernactiviteiten’ behoren en blijft investeren in technologiebedrijven.

In de top 20 staan ook enkele minder bekende namen. Bloemenkweker Dümmen Orange (van het bloemenmeisje op de foto) is onder de vleugels van de Britse investeerder BC Partners flink aan de weg aan het timmeren en heeft 11 deals gedaan. Hierbij regelmatig geholpen door Houthoff Buruma en Deloitte. Sator Holding is een verkoper van automotive onderdelen. Het bedrijf is in 2013 door H2 Equity Partners verkocht aan het Amerikaanse LKQ Corporation en is daarna vol op overnamepad gegaan. Een andere minder bekende speler is Sentia. Een IT-bedrijf actief in IT-outsourcing, cloudoplossingen en applicatiebeheer. Sinds 2015 is het bedrijf beginnen met kralen rijgen en was de afgelopen jaren betrokken bij tien deals. Deloitte en Lexence zijn hierbij regelmatig betrokken als M&A-adviseurs. De top 20 wordt afgesloten door ING, een naam die we vooral kennen als adviseur bij deals. Toch waren zij afgelopen jaren zelf ook actief als speler op de M&A-markt, waaronder dit jaar nog de overname van online makelaar Makelaarsland.

 

Lees ook:
Dit zijn de 231 meest actieve investeerders in Nederland

Gerelateerde artikelen