Deze winnaars sieren de Dutch FinTech Awards 2017 [verslag]

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:41
Acht aanstormende FinTechs hebben een prestigieuze award in de wacht gesleept. De prijzen werden vrijdag verdeeld onder de pitchende partijen in verschillende categorieën op de Dutch FinTech Awards 2017.

Otly! – Innovative Banking
Guts.tickets – Blockchain – DLT 
BUX – Lending, Financing & Investing
SRXP – Payments & Transfers
Cybersprint – Risk, Intelligence & Security
Friss + Openclaims – InsurTech
Rabobank – Incumbent Banks

Bekijk hier de foto's >>

Kansen benutten
De volgende uitdaging met FinTech ligt in het blikveld. Hoe gaan we de kansen die FinTech biedt inzichtelijk maken en uiteindelijk benutten? Door Fintegration, deelt Ralf Dekker, COO van Rabobank, de ruim 300 aanwezigen mee bij de opening van de Dutch FinTech Awards 2017. 

“FinTech ontbeert momenteel de mankracht, het kapitaal en het netwerk”, zegt de Rabobank-bestuurder. De sfeer rond het inmiddels gearriveerde fenomeen is de afgelopen jaren lichtelijk omgeslagen. Ten voordele van FinTech wel te verstaan. Niet langer hoeven nieuwe bedrijven die financiële technologie ontwikkelen een bedreiging te vormen voor banken en andere gevestigde financiële instellingen. Een duidelijke verschuiving van threat naar opportunity. De mogelijkheden voor de 12.000 FinTechs wereldwijd en gevestigde financiële instellingen worden volgens Dekker steeds aantrekkelijker. Waarom bundelen we dan niet vaker onze krachten? Het voorstel van Dekker zou deze dag niet door iedere FinTech even enthousiast onthaald worden…   


Ralf Dekker, Chief Operating Officer bij Rabobank: "FinTech ontbeert momenteel de mankracht, het kapitaal en het netwerk"

Opschalen en versnellen
Voorafgaand aan de FinTech Awards maakte het deskundige panel van juryleden al een voorselectie uit 200 verschillende beloftevolle techpotentials. Meer dan 15.000 FinTech-fans brachten hun stem uit. Gecombineerd met de score van de juryleden werd er een top 3 samengesteld in elke categorie. Deze in totaal 18 nominees hebben de mogelijkheid gekregen zichzelf te presenteren voor alle aanwezige stakeholders tijdens de Dutch FinTech Awards op 21 April 2017 bij Rabobank in Utrecht.

Waarom worden de FinTech Awards georganiseerd? “Duizenden banen in de bankwereld staan op de tocht door toedoen van snelgroeiende techbedrijven”, stelt initiatiefnemer Alex van Groningen. “Innovatieve bedrijven staan te popelen om gefrustreerde klanten van financiële instellingen over te nemen. Wereldwijd wordt er voor een aanzienlijk bedrag geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. De Dutch FinTech Award 2017 erkent de innovatieve prestaties die deze bedrijven leveren. Daarnaast brengen de Awards innovatieve startups en scale-ups, gevestigde financiële instellingen, investeerders en andere relevante partijen bijeen om innovatie te stimuleren, op te schalen en te versnellen.”


Alex Weber (Head of International Markets bij N26 Group): "Zeven op de tien millennials gaan liever naar de tandarts dan naar de bank"

Vertrouwen
Tijdens de awardshow konden de aanwezigen genieten van een reeks inspirerende sprekers. Onder meer Alex Weber (Head of International Markets bij N26 Group) betrad het podium en legde de vinger voor de bestaande financiële instituties op de zere plek: “Zeven van de tien millennials gaat liever naar de tandarts dan naar de bank.” Als ‘bank in de broekzak’ maakt N26 real-time bankieren mogelijk voor millennials. Het doel? De eerste pan-Europese bank worden. Traditionele instellingen zijn gewaarschuwd voor de snelgroeiende nieuwbank uit Berlijn. Het gaat volgens Weber om het creëren van vertrouwensband met jonge mensen. Is er met Bunq dan niet al een omvangrijke speler op dat techterrein? Weber: “Bunq wil de bank niet vervangen, dat willen wij wel.”


FinTech-advocaat Arno Voerman, partner bij Van Doorne, over de Payment Service Directive 2

Op het sprekersmenu stond ook Friso Foppes, partner bij advocatenkantoor Van Doorne. Hij sprak over het sluiten van FinTech-deals en de vaak prangende noodzaak voor veelbelovende techbedrijven om allianties aan te gaan. Collega Arno Voerman, FinTech-advocaat, vertelde over de mogelijkheden en gevaren van de Payment Service Directive 2, de richtlijn waaraan de Europese Commissie momenteel werkt en in 2019 definitief wil implementeren. De richtlijn dient ervoor te zorgen dat er in de EU een geïntegreerde markt voor betalingsdiensten ontstaat. Ook eventpartner Davinci deed een duit in het zakje. Software-ondernemer en oprichter Alwin van Dijk legde uit waarom zijn organisatie 25 jaar na dato nog steeds meetelt. De strategie van het techbedrijf richt zich onder andere op het leveren van softwarediensten als een service aan banken voor het verstrekken en beheren van consumptief krediet en hypotheken. Hij sprak onder meer over het belang van innoveren: “Zo blijven wij na een kwart eeuw meedoen.” 


Software-ondernemer en oprichter Alwin van Dijk van Davinci over het belang van innoveren

En de winnaars in beeld? Die vind je in de fotogalerij hieronder.


Oprichter Nick Bortot nam namens Online aandelenhandelaar Bux twee awards in ontvangst: een in de categorie Lending, Financing & Investing en de ander voor beste pitch en concept. Bux laat bijna 900.000 millennials (gemiddelde leeftijd 28 jaar) snuffelen aan het handelen in aandelen. Het bedrijf heeft 40 medewerkers en een omzet tussen 5-10 miljoen.


De immer enthousiaste Lior Bornshtain van kinderbank Otly! viel in de prijzen in de categorie Innovative banking. Verheugd kondigde hij tevens de partnership met Bunq aan.


Maarten Bloemers van Guts, online marktplaats voor reeds aangeschafte tickets, wint in de categorie Blockchain – DLT. In het vierde kwartaal van 2017 hoopt hij op te kunnen schalen.


“We groeien mee onder de vleugels van onze klant Rituals.” Peter Verbruggen van declaratie softwarebedrijf SRXP sleepte de award in de categorie Payments & Transfers in de wacht.


Pieter Jansen van Cybersprint, opgericht in 2015, nam de award voor Risk, Intelligence & Security in ontvangst. Met een recente investering van 700.000 euro op zak kan deze anti-hack FinTech sneller uitbreiden naar het buitenland. Links moderator Vincent Everts, midden Jansen en rechts Van Doorne-partner Friso Foppes.


Friss wint in de categorie InsurTech. Het Utrechtse techconcern, dat online fraude tegengaat, is met 100 werknemers en een omzet van 10 miljoen euro per jaar de status van startup al een tijdje ontgroeid. CEO Jeroen Morrenhof op de foto.


ING en Van Lanschot legden het af tegen Rabobank. De host van de dag mocht de award in de categorie Incumbent Banks in ontvangst nemen. David-Jan Janse, de enige bankier niet in pak deze dag, in actie. 
 


Op 26 september 2017 vindt de European FinTech Awards plaats. Het Europees Parlement in Brussel is voor een dag het decor van de meestbelovende financiële techbedrijven van Europa. Kijk hier voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen