Deloitte en PwC aan kop in financial due diligence Q1

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:07
Deloitte en PwC onderzoeken de grootste en meeste deals in het eerste kwartaal van 2021

[De volledige league tables staan onderaan de tekst]

Accountancyfirma Deloitte verzorgde het financiële boekenonderzoek bij deals met een totale waarde van 8,7 miljard euro. Daarmee staat het kantoor op de eerste plaats van de league tables financial due diligence van het eerste kwartaal gesorteerd op dealwaarde. Deloitte heeft de positie grotendeels te danken aan Philips. Het electronicaconcern nam Deloitte in de arm bij de verkoop van de afdeling huishoudelijke apparaten voor 4,4 miljard euro. Het kantoor neemt de nummer één positie over van PwC, dat nu op de derde plaats staat.  

Roën Blom van Deloitte (foto rechts) kijkt terug op een druk kwartaal. “Q1 heeft veel M&A activiteit gezien, er is een stevig volume aan transacties geclosed, een dynamisch kwartaal met veel activiteit en er is goed voorbereid voor de komende kwartalen. Wij kijken met trots terug op de deals waarbij we onze klanten hebben mogen bijstaan. Gezien het activiteitenniveau in Q1 belooft de rest van 2021 veel M&A van zowel nationale als internationale spelers.”  

Hegemonie big four doorbroken

De hegemonie van de big four wordt dit kwartaal doorbroken door Alvarez & Marsal. Het kantoor staat met 2,3 miljard euro op de tweede plaats, mede dankzij de rol bij de overname van Unit4 door investeerders TA Associates en Partners Group voor 1,69 miljard euro.  

Age Lindenbergh van Alvarez & Marsal (foto rechts) constateert dat de verkoper aan zet is. "2021 is gestart met een onverwacht sterke M&A-markt. Mede door COVID maken corporates heldere strategische keuzes en nemen versneld afscheid van non-core activiteiten. Daarbij zien we dat PE-fondsen graag willen investeren en kansen zien om bedrijven versneld te laten groeien. Wij verwachten dat de huidige ‘verkopersmarkt’ aanhoudt en spelen daar op in door snel messcherpe financiële analyses te maken en te beoordelen of de voorgespiegelde groeiplannen daadwerkelijk kunnen worden gerealiseerd."

PwC doet meeste deals

In de league tables gesorteerd op aantal deals gaat de hoogste podiumplaats naar PwC. Het due-diligence-team van het kantoor was betrokken bij dertig deals. Daarmee klimt het kantoor één plaats omhoog ten opzichte van de eindstand in 2020. PwC werd vaak ingeschakeld door private-equity-investeerders zoals Triton bij de overname van Bergman Clinics en Nordian Capital Partners bij de verkoop van BouWatch.

Hans Dullaert van PwC (foto rechts) verwacht drukke tijden. “De M&A markt in Q1 kenmerkt zich met veel activiteit en een groot aantal transacties in veel verschillende sectoren. Wij verwachten dat het hoge activiteitenniveau de komende maanden zal aanhouden. Wij zijn uitermate trots op onze medewerkers die, ondanks de impact van Covid op onze werkomstandigheden, in staat zijn geweest om samen met onze klanten deze transacties tot stand te brengen.”

 

Gerelateerde artikelen