26 miljoen euro voor Delftse kwantumtech startup

Qblox gaat de onderzoeksafdeling van bijna honderd mensen verdubbelen.

De Delftse kwantum-startup Qblox krijgt een kapitaalinjectie van 26 miljoen dollar. Met het geld dat grotendeels van Invest-NL en het Franse Quantonation. Ook QDNL participaties en de Europese Innovatieraad (EIC), die eerder leningen hadden verstrekt, krijgen in ruil voor de nieuwe financiering aandelen.

Tot nog toe financierde Qbox de groei uit eigen inkomsten en wat leningen. Het bedrijf heeft honderd klanten, waaronder academische en industriële laboratoria. Dankzij de Series A-financieringsronde is nu een versnelling mogelijk. De investering is bedoeld om de R&D van het jonge bedrijf aan te jagen. De onderzoeksafdeling van bijna honderd mensen wordt verdubbeld.

Qblox is de grootste Nederlandse speler in de jonge bedrijfstak van kwantumcomputers. Met de kapitaalinjectie kan het bedrijf de ontwikkeling van controle-elektronica en -software (control stacks) versnellen. Door uiterst schaalbare hardware en software te integreren stelt het jonge bedrijf bouwers van kwantum-computers in staat om de industriële wereld te bereiken.

Niels Bultink, mede-oprichter en CEO van Qblox, spreekt van een mijlpaal in de reis van Qblox om de ontwikkeling van kwantum-systemen voort te stuwen. Zijn bedrijf maakt deel uit van een kwartet Delftse startups die samen een nieuwe geïntegreerde kwantum-computer voor de cloud bouwen.

Gerelateerde artikelen