McKinsey-partner en voormalig Merrill Lynch-dealmaker lobbyen voor plan Kamp

Voormalig Merrill Lynch-bankier Joost Scholten en McKinsey-partner Sven Smit (foto) spelen een belangrijke rol in de lobby voor een jaar bedenktijd bij overnames. Dat stelt Het Financieele Dagblad (FD) donderdag.

Donderdag buigt de Tweede Kamer zich over het voorstel van minister Kamp voor een jaar bedenktijd voor overnames. Het voorstel is in lijn met de lobby van voormalig ING-topman Jan Hommen en M&A-advocaat en bestuurder Peter Wakkie. Zij treden regelmatig in de media naar voren met de boodschap om betere beschermingsmaatregelen te treffen voor Nederlandse bedrijven bij overnames. Dinsdag nog zetten de bestuurders hun pleidooi uiteen, samen met oud-Shell-topman Jeroen van der Veer, in een brief in het NRC.  

M&A-adviseur van RBS, Santander en Fortis
Achter de schermen blijken Joost Scholten, tot december 2013 werkzaam als M&A-bankier bij Bank of America Merrill Lynch, en Sven Smit, partner bij McKinsey, een actieve rol te hebben in de lobby. Dat constateert Het FD in een reconstructie van de totstandkoming van het voorstel van Kamp. De rol van Scholten is opvallend, want hij speelde een belangrijke rol in de overname van ABN AMRO in 2007. De overname werd door Hommen, Van der Veer en Wakkie juist genoemd als voorbeeld van hoe het fout kan gaan. Scholten was destijds de adviseur van het kopersconsortium van RBS, Banco Santander en Fortis. Volgens het FD heeft Scholten ‘opmerkelijk goede contacten in Den Haag’.

Belang van hoofdkantoren wordt onderschat
Sven Smit is hoofd West-Europa van McKinsey en adviseert bedrijven op het gebied van corporate finance en hun groeistrategie. In 2015 liet hij tijdens een bijeenkomst voor juristen aan de Universiteit Nijmegen het achterste van zijn tong zien. Hij stelde dat Nederland, zonder juridische bescherming, in minder dan tien weken is leeggekocht door de grote landen.

Scholten en Smit vinden dat het belang van hoofdkantoren voor de groei van Nederland wordt onderschat. Zij zien hoofdkantoren als opleidingsschool voor topmanagement en constateren dat hoofdkantoren veel hoogwaardige werkgelegenheid opleveren. Dit geldt ook voor toeleveranciers, zoals zakenbankiers en consultants
 

Lees ook:
Jan Hommen, Jeroen van der Veer en Peter Wakkie eens met Kamp
Elliott in Ondernemingskamer onderuit tegen AkzoNobel
Kamp met M&A-experts in gesprek over bedenktijd overnames
Huidige beschermingsconstructies volstaan, vindt KPN-topman Blok
Jan Hommen: meer bedenktijd bij overnames

Gerelateerde artikelen