Dealmaker miljardendeal ING: “Doorgewerkt tot het ochtendgloren”

“We werken hard aan de closing van de deal”, zegt zakenbankier Jan Peter Kooiman van ING. Hij werkt samen met Leo-Hendrik Greve aan de verkoop van ING Direct USA aan Capital One. Met $9 miljard de grootste deal van 2011.
Na lang wachten kunnen de bankiers werken aan de closing van de deal. Dinsdag gaf de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed) toestemming voor de miljardendeal. Naar verwachting wordt de deal binnen enkele dagen geclosed.
Kooiman had er alle vertrouwen in dat de deal uiteindelijk werd goedgekeurd. Wel was er enige verwarring toen de Fed een week geleden het besluit over de overname uitstelde. Dit bleek vals alarm. Het komt vaker voor dat de Fed een definitieve goedkeuring van een deal uitstelt. Vaak neemt de toezichthouder extra tijd voor een goede duiding van een besluit. Uiteindelijk hebben de governors van de Fed unaniem voor de deal gestemd.
Leger adviseurs 
De closing van de deal is een opsteker voor een leger adviseurs. Het team van ING FI Event Finance & Advisory werkte samen met Deutsche Bank, JPMorgan en advocatenkantoren Sullivan & Cromwell, Dechert en NautaDutilh. Capital One kreeg advies van banken Morgan Stanley, Barclays, Capital Centerview Partners en advocatenkantoren Wachtell, Lipton, Rosen & Katz, Mayer Brown en Loyens & Loeff.
De Nederlandse advocaten Arjan Scheltema van NautaDutilh en Bas Vletter van Loyens & Loeff waren vooral betrokken bij de deal tussen de Staat en de bank. ING Direct USA had nog Nederlandse staatssteun op de balans staan en daar moest wat aan gedaan worden. De Nederlandse overheid stond garant voor 80% van de hypotheekportefeuille. ING Direct USA had een aandeel van circa 85% in de hypotheekportefeuille. 
Ochtendgloren 
De meest hectische fase van de deal voltrok zich in juni 2011, vlak voor de openbaarmaking van de transactie. De hoofdrolspelers hadden op hoofdlijnen een deal gesloten, maar er was nog niets definitief getekend of openbaar gemaakt. Toen begon de deal te lekken, waardoor de partijen werden genoodzaakt het tempo op te voeren om op tijd de deal rond te krijgen. “Toen hebben we doorgewerkt tot het ochtendgloren”, aldus Kooiman. Nog dezelfde dag, op 16 juni, stond de aankondiging van de deal online.
Gerelateerde artikelen