Zes beste private-equitymanagers van Nederland strijden om award

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:34
De zes beste private-equitymanagers van Nederland hebben op één na allemaal een M&A Award op zak. Van de zes genomineerden voor de M&A Award Best Private Equity Manager 2016 is Kristiaan Nieuwenburg van EQT de enige zonder award.

Lex Douze, Waterland Private Equity Investments

Lex Douze, managing partner bij Waterland Private Equity Investments, won in 2009 de M&A Award voor beste private-equitymanager. In 2015 was hij ook één van de genomineerden. Dat jaar haalde hij 1,55 miljard euro op voor een nieuw fonds en heeft het geld goed laten rollen. In 2016 was Waterland betrokken bij vijf Nederlandse deals, waarvan één deal is genomineerd voor Best Deal Midmarket. De investeerder kocht een meerderheidsbelang in Scholt Energy Control, om het bedrijf te helpen met zijn Europese groeiplannen. 

Bram Grimmelt, Advent International


Een voormalig collega van Douze, Bram Grimmelt, werd in 2014 verkozen tot beste private-equitymanager en was in 2015 één van de genomineerden. De director van Advent International was dat jaar druk bezig met de verkoop van apothekersbedrijf Mediq aan Brocacef. Een relatief snelle exit, want in 2012 kocht Advent Mediq voor 819 miljoen euro. Dit jaar is Grimmelt van start gegaan met een nieuw fonds van 20 miljard euro. De miljarden worden geïnvesteerd door een team van meer dan 130 investeringsprofessionals in Europa, Noord-Amerika en Azië. Ook investeringen in Nederlandse bedrijven komen in aanmerking. 

Pieter de Jong, 3i

Pieter de Jong, partner van 3i, is de huidige titelhouder in de categorie Best Private Equity Manager. Dit jaar was hij vaste gast op Beursplein 5 en bracht hij portfoliobedrijven Refresco Gerber en Basic-Fit naar de beurs. De IPO van Basic-Fit is genomineerd voor een award in de categorie Best Equity Capital Markets. De beursgangen waren het resultaat van twee ‘dual tracks’. Een verkoopstrategie waarmee tegelijk een beursgang en een strategische verkoop wordt voorbereid, om zo de kansen op een succesvolle exit te vergroten.  

Ivo Lurvink, CVC Capital Partners

Ivo Lurvink is nog niet zo lang private equity manager. Hij ging in 2015 aan de slag bij CVC Capital Partners, daarvoor was hij M&A director bij ING. Hij vertrok naar CVC toen hij een monsterklus bij ING had geklaard. In 2008 en 2009 kreeg de bank staatssteun. Om de steun terug te betalen moesten meerdere bedrijfsonderdelen worden afgestoten en is verzekeraar NN afgesplitst en naar de beurs gebracht. Lurvink kreeg in 2012 en 2013 de M&A Award in de categorie Best M&A Director (ING). In 2016 was CVC onder andere betrokken bij de verkoop van Raet aan HgCapital.

Boudewijn Molenaar, Gilde Buy Out Partners

Boudewijn Molenaar, mede-oprichter van Gilde Buy Out Partners, heeft in 2005 een award in de wacht gesleept. Vorig jaar was hij ook één van de genomineerden. Gilde was dit jaar betrokken bij de verkoop van Roompot, de overname van het Belgische t-groep, de verkoop van Plukon en de delistings van Reesink en TenCate. 

Kristiaan Nieuwenburg, EQT

Kristiaan Nieuwenburg van EQT is de enige genomineerde die nog geen M&A Award op zijn schoorsteenmantel heeft staan. Nieuwenburg is head of EQT Partners Benelux. EQT heeft momenteel twee Nederlandse portfoliobedrijven. Bureau van Dijk (sinds 2014) en hostingbedrijf TransIP (sinds 2016). In 2015 haalde Nieuwenburg het nieuws met een kleine rel. Ad Scheepbouwer, Paul Nijhof en Berend van de Maat, aandeelhouders van RFS Holland (Wehkamp en Fonq), hadden Nieuwenburg in 2011 binnengehaald om het bedrijf te verkopen. Dat was niet gelukt, maar hij had wel bedongen dat hij mee zou delen in een eventuele dividenduitkering. Daar waren de aandeelhouders het niet mee eens, maar de rechter stelde Nieuwenburg in het gelijk. 

Gaat u binnenkort ook een overname doen of private equity aantrekken?
Maximaliseer uw kans op succes en schakel de beste adviseurs, investeerders en financiers in. 3 tips: 

1. Bezoek de M&A Awards op 15 december in Beurs van Berlage
Met 900 professionals is de M&A Awards het jaarlijkse hoogtepunt van de M&A Community met prestigieuze prijzen voor de beste deals, dealmakers, adviseurs en nanciers. Een evenement met schwung, black tie, hospitality en topentertainment. Professionals simply can’t afford to miss out. Reserveer direct een tafel of feestkaart via Overnames.nl.

2. Vind alle top-notch adviseurs in de Who’s Who in M&A 2017
Word lid van de M&A Community en ontvang kosteloos dit uitstekend naslagwerk (224 pagina’s!) met de top 1000 dealmakers op een rij. Vergroot de kans dat uw overname een succes wordt. Schakel de beste adviseurs, investeerders en nanciers in. De Who’s Who in M&A 2017 geeft u het ultieme inzicht. Word nu lid via MenA.nl.

3. Word nu lid voor meer kennis, kansen en deals
De mooiste deals sluit u met de juiste kennis en beste contacten. Daarom biedt de M&A Community u als lid meer kansen en meer kennis tijdens de M&A Fora, M&A Masterclasses, op MenA.nl, in M&A Database & League tables, M&A Magazine en Who’s Who in M&A en Private Equity. Gratis naar M&A Awards-galafeest? Word vóór 15 december lid via MenA.nl.

Gerelateerde artikelen