De opvallendste investeringen in de zakelijke dienstverlening
Het komt allemaal voor binnen de sector Business Services, maar daar blijft het niet bij. Vorige week trapte de redactie af met de sector Voedsel/Consumentenproducten, die op de vijfde plaats staat in de Top 5 sectoren binnen private equity met de meeste investeringen.
Op de vierde plaats staat de sector Business Services. Deze sector is goed voor een aandeel van 15,54 procent. Opvallend is het verschil tussen de investeringen door buitenlandse PE in Nederlandse bedrijven (inbound) en investeringen door Nederlandse PE in buitenlandse ondernemingen (outbound). Op de onderstaande figuren is dat duidelijk te zien.
Buitenlandse private equity partijen uit Zweden, België, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben allemaal een investering gedaan in Nederlandse bedrijven. Het Verenigd Koninkrijk is goed voor 50 procent van de investeringen door buitenlandse private equity in Nederlandse bedrijven.
De investeringen door Nederlandse private equity in buitenlandse ondernemingen zijn een stuk meer verspreid. Duitse bedrijven doen het erg goed, zoals dat te zien is in bovenstaand figuur: het aandeel bedraagt maar liefst 31,25 procent. Dat is niet heel opvallend, gezien het feit dat Duitsland nog steeds één van de belangrijkste handelspartners is van Nederlandse bedrijven.
Top drie investeerders
Op de eerste plek van de grote investeerders staat Bencis Capital Partners, met zeven deals die zijn opgenomen in Bencis buyout fund V, vier deals in Bencis buyout fund IV en één deal in Bencis buyout fund III. Bencis is een onafhankelijke investeringsmaatschappij, die ondernemers en management teams steunt bij het realiseren van hun groeiambities. Bencis investeert sinds 1999 vanuit haar kantoren in Amsterdam en Brussel en sinds kort ook vanuit Düsseldorf in ondernemingen in Nederland, België en Duitsland.
In juni 2018 heeft deze investeringsmaatschappij geïnvesteerd in beveiligingsbedrijf Kooi Security. Dit bedrijf biedt mobiele camerasystemen, waarmee onder andere bouwplaatsen 24 uur per dag en 7 dagen per week beveiligd kunnen worden. Het bedrijf uit Drachten is internationaal marktleider op het gebied van terreinbewaking in afgelegen gebieden waar elke vorm van energie of data-aansluiting ontbreekt.
Op de tweede plek staat NPM Capital. NPM staat voor De Nederlandse Participatie Maatschappij, opgericht in 1948 om in het kader van de naoorlogse wederopbouw (lees: onderdeel van het Marshallplan) risicodragend kapitaal te verstrekken aan het Nederlandse bedrijfsleven. In 1998 is NPM omgedoopt tot NPM Capital, wat nu onderdeel is van SHV. NPM heeft acht deals gesloten in deze sector.
Een recente investering was in 2019. NPM Capital deed een investering in Zorgwerk. Zorgwerk is marktleider in Nederland op het gebied van personeelsdiensten in de zorg, welzijn en kinderopvang. De kracht van de onderneming zit in de digitale transformatie die Zorgwerk reeds in 2005 heeft ingezet, met als resultaat een volledig online platform waar dagelijks duizenden zorgprofessionals gebruik van maken.
Op de derde plek staat Mentha Capital. Deze investeringsmaatschappij heeft meerdere fondsen, waarvan zeven deals zijn opgenomen in Mentha Capital fund V, Mentha Capital fund III en Mentha Capital fund II.
Een vrije recente investering van deze in Amsterdam gevestigde investeringsmaatschappij betreft de investering in paraDigma in 2019. ParaDigma Groep en BlijWerkt vormen na deze deal een samenwerking. Mentha Capital heeft een meerderheidsbelang in de combinatie van de twee dienstverleners op het gebied van duurzame inzetbaarheid, met meer dan 400 medewerkers. DeBreij adviseerde bij deze transactie Mentha Capital.
Top drie adviserende kantoren voor investeerders
Op de eerste plek staat PwC. PwC was elf keer betrokken bij deals binnen de sector Business Services. Zo adviseerde het kantoor Bencis Capital Partners bij de investering in Humares en Kooi Security. Ook adviseerde PwC investeringsmaatschappij NPM Capital bij de investering in Zorgwerk.
Bij deze laatste deal was Hans Dullaert, partner bij PwC, betrokken als financieel due diligence adviseur. Dullaert noemt de investering in Zorgwerk één van de mooiere deals van de afgelopen jaren, waaraan hij heeft gewerkt. Hij was in 2017 verkozen tot Best Transaction Support Advisor. De redactie sprak met hem over zijn ervaringen binnen deze sector.
Dullaert vertelt meer over de overname van Zorgwerk door NPM Capital: ‘’Zorgwerk is markleider in het aanbieden van voornamelijk tijdelijk zorgpersoneel. Zorgwerk heeft een voorsprong opgebouwd door de succesvolle digitalisering van het bedrijfsmodel. De digitalisering stelt Zorgwerk in staat om op een efficiënte en effectieve manier aanbod en vraag naar zorgpersoneel op elkaar af te stemmen. NPM vindt deze leidende positie zeer interessant. Daarnaast hoopt NPM samen met het sterke management team deze positie verder uit te bouwen. Uiteraard zeer interessant in deze tijden waarin het zorgpersoneel zo’n belangrijke plaats inneemt.’’
Binnen deze sector zijn er een aantal factoren die van belang zijn, vertelt Dullaert. ‘’Een belangrijk aspect in het Business Services segment is de arbeidsmarkt en de beschikbaarheid van goed personeel, dus zijn variabelen als aanbod, aantal uur dat ze beschikbaar zijn en uiteraard tarief belangrijk. We hebben dat jaren geleden ook in de IT sector gezien, maar gegeven de tot voor kort lage werkloosheid is het aantrekken van gekwalificeerde werknemers een uitdaging. Ook belangrijk is de klantenbasis en in hoeverre die “trouw” is. Daarnaast is het voor veel PE spelers ook belangrijk dat er een goed management team zit, waarmee de groei kan worden gerealiseerd. Dat is niet altijd belangrijk voor ondernemingen, die kijken vaak meer naar de strategische fit. Voor PE zijn toekomstige cashflows ook vaak belangrijker dan bij ondernemingen.’’
Hij vertelt ook dat de positie van private equity redelijk bestendig is tegen de coronacrisis. ‘’PE zal een belangrijke rol spelen. Grootste vraag is natuurlijk wanneer we weer teruggaan naar het (nieuwe) normaal, maar ik verwacht dat PE daarin een belangrijke (voortrekkers)rol zal spelen, zoals ze eigenlijk altijd hebben gedaan.’’
Op de tweede plek staat zowel Sincerius als Deloitte. Beide kantoren waren tien keer betrokken bij investeringen binnen de sector Business Services.
Sincerius adviseerde eerder Mentha Capital bij de investering in paraDigma. Ook adviseerde zij Capital A bij de investering in Dry Hire Europe B.V. Dit bedrijf is marktleider op het gebied van korte termijn verhuur van ICT en audiovisuele apparatuur. De verhuur vindt voornamelijk plaats aan de evenementenindustrie en het bedrijfsleven.
Deloitte was nog voor de jaarwisseling betrokken bij de investering van Bregal Milestone – een Britse investeringsmaatschappij – in Anywhere365, een Rotterdams bedrijf, met ook kantoren in België. Anywhere365 optimaliseert het gebruik van Skype for Business en Teams. Onder de ruim duizend klanten bevinden zich Philips, Shell, Rabobank, Société Générale, Nestlé, Swarovski, DHL en USG People. Hierbij adviseerde het advocatenteam van Loyens & Loeff Bregal Milestone.
De derde plek wordt gedeeld door de advocatenkantoren Loyens & Loeff, deBreij en Lexence. Zij waren negen keer betrokken bij deals binnen deze sector.
Lexence adviseerde nog in 2019 investeringsmaatschappij Waterland Private Equity bij de investering in First Consulting. First Consulting is een consultancy organisatie met een passie voor bedrijfsprocessen. De opdrachtgevers zijn bedrijven in de infrastructuur, telecomindustrie, banken en verzekeraars.
De volgende sector die we nader gaan belichten is: de zorgsector.