De grootste deals en investeerders in de food-sector

Als er één sector is die wel vaart bij de coronacrisis is het wel de sector Voedsel… Wat zijn de grootste deals van de laatste jaren?

Onze data-analist heeft de sectoren met de meeste investeringen binnen private equity op een rijtje gezet. De komende tijd lichten we er een aantal sectoren uit, te beginnen met de sector Voedsel/Consumentenproducten. Deze sector is goed voor 12,33 procent van het totale aandeel en staat daarmee op de vijfde positie in de Top 5 sectoren met de meeste investeringen.

 

Op de bovenstaande grafiek is te zien dat vooral in het afgelopen decennium een stijging is te zien, met een daling in de afgelopen twee jaar. Er zijn in totaal 127 deals gedaan in deze sector.

Een interessante deal was de overname van de oer-Hollandse HEMA door investeringsmaatschappij Ramphastos Investments in 2018, verkocht door Lion Capital uit het Verenigd Koninkrijk.

De redactie sprak eerder met prof. dr. Ard-Pieter de Man van de Vrije Universiteit. Hij noemde deze overname van Boekhoorn ‘’bijzonder’’, maar gaf ook aan dat er ‘’enige rode draad’’ is in zijn investeringen: de Nederlandse strategie namelijk. Hij noemt deze overname van HEMA ook een soort consumentennationalisme: de consumenten vertonen een steeds sterkere hang naar Nederlandse merken – een soort nostalgie naar vroeger.

Top drie investeerders

Binnen deze sector staat Gilde Equity Management op de eerste plek. Wat wil je eigenlijk graag drinken in de zomer als het snikheet is? Ja, inderdaad: fruitsappen en smoothies. Een noemenswaardige investering is daarom de investering in Fruity Line. Dit bedrijf is een toonaangevende en snelgroeiende producent van versgeperste fruit- en groentesappen en smoothies. In 2016 heeft Gilde een partnership gevormd met de oprichters en het management team om verder samen de ambitieuze internationale groeiplannen van de onderneming waar te maken.

Op de tweede plek staat Nimbus, met negen deals, waarvan vier deals zijn opgenomen in het NIMBUS INVESTMENT FUND III. In 2018 verwierf Nimbus een belang in H. van Wijnen B.V. Dit familiebedrijf is één van de oudste en grootste rookhuizen in Europa. H. van Wijnen begon met visserij op zalm in de rivieren Lek & IJsse. Vandaag is het rookhuis vooral bekend door haar hoge kwaliteit gerookte zalm.

Deze tweede plek wordt gedeeld met Bencis Capital Partners. Ook deze investeerder heeft in totaal negen deals, waarvan vier deals zijn opgenomen in de Bencis buyout fund V. Deze investeringsmaatschappij deed in 2016 een investering in Koninklijke Buisman, producent van smaakvolle koffie- en chocolade specialiteiten. Bencis Capital Partners werd hierbij geadviseerd door Deloitte, Alvarez & Marsal én Allen & Overy.

Top drie adviserende kantoren

Op de eerste plek staat PwC met in totaal 13 deals, waarbij zij als adviseur hebben opgetreden. Een interessante deal waarbij PwC betrokken was, was de investering van NPM Capital, De Hoge Dennen Capital, Hoyberg én Finci in Picnic in 2017. Er werd ruim 100 miljoen euro geïnvesteerd. Picnic is de inmiddels welbekende online supermarkt die boodschappen bij je thuisbezorgt.

EY staat op de tweede plek. Zij adviseerde hierbij Macquarie Capital die samen met Prime Ventures een investering deed in Takeway.com. In Nederland staat Takeaway.com ook wel bekend als Thuisbezorgd.nl – de bezorgdienst die ook in deze tijden je pizza bezorgt. Ook adviseerde EY Ramphastos Investments bij de al eerder genoemde overname van HEMA.

Op de derde plek staat Sincerius. Sincerius is een financiële due diligence boutique die zich volledig toelegt op het verstrekken van financieel transactieadvies voor acquisities, desinvesteringen en management buy-outs of buy-ins.

Dit kantoor adviseerde in 2017 Standard Investment bij de overname van Riedel, onderdeel van FrieslandCampina. Riedel is producent van Appelsientje, DubbelFrisss, CoolBest en Taksi. FrieslandCampina kondigde al eerder in dat jaar aan Riedel af te stoten, omdat het bedrijf zich volledig wilde richten op haar zuivelportfolio.

De redactie sprak met Leo Verhoeff over zijn ervaringen als adviseur van Gilde Equity Management (GEM). Verhoeff staat aan het hoofd van de International Private Equity Group van Simmons & Simmons LLP en de Private Equity Groep in Nederland.

Leo Verhoeff vertelt ‘’de eerste keer dat ik betrokken was bij een deal in de food sector was met GEM twintig jaar geleden. Het betrof de aankoop van de Koninklijke Peijnenburg, bekend om haar ontbijtkoek. Daarna volgden onder andere de (stroop)wafels en eierkoeken van de Banketgroep, de lekkerste lunch producten, belegde broodjes, salades van Bakker Bart Baker Street, de Focaccia’s van Boboli, de verse sappen van Fruit Line en wijn én koffie online van Wijnvoordeel en Koffievoordeel. Verder werkte ik in deze sector o.a. met Refresco, HAK, Jonker Fris, Koninklijke Verkade en Qualium Investment. Het is vanzelfsprekend een aansprekende sector, de producten zijn bekend. Je kunt ze beetpakken, eten of drinken. Iedere deal was opvallend en interessant.’’

Er is een aantal aspecten waar extra op wordt gelet, zoals efficiënte productie, marketing, pricing, innovatie, duurzaamheid en ESG. ‘’Private equity helpt de onderneming en haar management daarbij en legt ervaring en netwerk in de schaal. Ik heb mogen ervaren dat dit voor diverse ondernemingen, ook in food en drinks, van grote waarde is gebleken. En waar wij op letten? Met juridisch boekenonderzoek brengen we de risico’s in kaart en zorgen ervoor dat die risico’s – het hangt ervan af voor wie je optreedt – zoveel mogelijk bij de verkoper of koper blijven. En COVID 19 herinnert je eraan dat contractuele bescherming in dit soort van moeilijke situaties van dienst kan zijn’’.

Hoe private equity bedrijven het zullen doen de komende periode? ‘’Mijn indruk is dat Food het als sector op dit moment best goed doet vergeleken met andere sectoren. Behoefte aan voedsel blijft en vooralsnog is er geen schaarste. Deze sector kent natuurlijk in deze moeilijke tijd ook uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van logistiek, de beschikbaarheid van personeel, hygiëne, beperkte aanvoer van grondstoffen, horecagelegenheden en grote bijeenkomsten en festivals die dicht zijn of uitgesteld worden.”

Een recente deal betreft de overname van Wessanen door PAI Partners en Charles Jobson in 2019. Wessanen is het voedingsmiddelenconcert dat voornamelijk actief is op de Europese markt voor biologische voedingsproducten. Zij is het moederbedrijf van Zonnatura en Whole Earth. De deal had een waarde van 885 miljoen euro. Het team van De Brauw Blackstone Westbroek adviseerde hierbij grootaandeelhouder Charles Jobson, onder leiding van Arne Grimme, die meerdere malen de prijs voor beste M&A advocaat heeft gewonnen. Hij adviseerde ook Marcel Boekhoorn in de eerder genoemde overname van HEMA.

Welke ontwikkelingen verwacht Lennard Keijzer, die leiding geeft aan de Private Equity Group bij De Brauw, de komende tijd? "Afgelopen tijd hebben we ons nog meer gerealiseerd dat de voedselsector onderdeel is van de vitale industrieën. Juist tijdens een crisis moeten we zorgen dat de voedselsector optimaal functioneert. Of de huidige omstandigheden de grote katalysator zijn voor online boodschappen doen of (nog) meer focus op gezond eten zullen we zien. In ieder geval heeft de voedselsector getoond dit soort crisissen goed aan te kunnen en daarmee een uitstekende toevoeging te zijn in een gediversifieerd portfolio van private equity. Samen met private equity kunnen dan de verdere ontwikkelingen worden gerealiseerd.’’

 

Gerelateerde artikelen