M&A-bankiers: stijgers en dalers in afgelopen 5 jaar

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:03
Bastiaan Vaandrager van Rothschild doet veel deals en Cassander Verwey van J.P.Morgan is specialist in miljardendeals. De opkomst en ondergang van Nederlandse zakenbankiers in drie infographics.

Ieder kwartaal publiceert MenA.nl ranglijsten van meest actieve zakenbankiers in M&A. Van de 10 meeste actieve dealmakers over de jaren heen (cumulatief, ultimo 2012 – 2017) zijn alle deals en dealwaardes opgeteld en vertaald in ranglijsten. Hierin is te zien van welke posities de adviseurs  komen, wie is gedaald en wie is gestegen. Voor de analyse zijn alleen zakenbankiers opgenomen die minimaal één deal per jaar hebben gedaan. Dit artikel verscheen ook in M&A Magazine Q2 2018.

Dealmakers van Rothschild domineren in aantal deals 
Bij de zakenbankiers hebben Bastiaan Vaandrager en Sander Griffejoen van Rothschild sinds het eerste kwartaal van 2016 de topposities in handen gezien het aantal deals. Vaandrager staat over alle jaren op de eerste plaats. Collega Griffejoen staat sinds 2016 op de tweede plaats. Eric Wijs van Lincoln International staat ook constant hoog genoteerd, maar is het nog niet gelukt de dealmakers van Rothschild van de troon te stoten. Khalid Bakkali van KPMG is in de loop der jaren steeds dichter bij de top gekomen en staat nu op de tiende plaats.

Big ticket zakenbankiers ongenaakbaar aan de top
De zakenbankiers die betrokken zijn bij de grootste deals zijn zeer honkvast. Sinds eind 2014 is de top 4 ongewijzigd. Bastiaan Vaandrager blijft aan kop, gevolgd Cassander Verwey van J.P. Morgan, Sander Griffejoen van Rothschild en Charles Spaan van ABN AMRO. Tussen eind 2012 en eind 2014 was er nog wat beweging tussen de huidige top 4. Spaan stond eind 2012 dankzij zijn advies bij de overname van NYSE Euronext door ICE voor 8,2 miljard op 1 en zakte naar plaats 4. Verwey klom van 11 naar 2 en Griffejoen ging van 3 omhoog en weer omlaag naar 3. Rob Oudman van Houlihan Lokey maakt in het vierde kwartaal van 2014 een grote sprong. In dat kwartaal jaar adviseerde hij bij de overname van Nutreco door SHV voor meer dan 3 miljard euro.

Alexander Boissevain brengt administratie op orde
Dealmaker Alexander Boissevain is al jaren een actieve dealmaker bij AenF Partners, maar is sinds 2014 dertig plaatsen gestegen. Dit lijkt vooral een administratieve stijging, omdat Boissevain in de loop van 2014 deals is gaan melden aan de redactie van M&A Magazine. Jaap de Jong van MBCF is met 21 plaatsen gestegen dankzij een topjaar in 2016. Waar hij in 2014 en 2015 bij respectievelijk twee en drie deals in de lead was, adviseerde hij in 2016 bij zeven deals.

Boudewijn Neelissen van KPMG daalt door toestroom dealmakers
Boudewijn Neelissen van KPMG is de meeste plaatsen gedaald, maar heeft niet veel minder deals gedaan. Hij wordt jaarlijks bij een á twee deals genoemd als teamleider. Dat hij desondanks twintig plaatsen is gedaald, is te verklaren door een grote toename van het aantal dealmakers in de M&A-database. Daardoor maken dealmakers die een relatief klein aantal deals gedaan hebben, grote sprongen omlaag (en soms omhoog).

Lees ook Opkomst en ondergang van M&A-advocaten in 5 jaar

Gerelateerde artikelen