De innovatieve investeringen in de technologiesector

Een schets van de opvallendste tech-investeringen van het afgelopen decennium.

De afgelopen weken heeft de redactie geschreven over de verschillende sectoren binnen private equity: de zorgsector, industriële sector, voedselsector en de zakelijke dienstverlening. Op de eerste plek staat de technologiesector, met ruim 33 procent van het totale aandeel van de investeringen.

 

In de gemeten periode (1990 tot het heden) zijn er in totaal 334 deals gedaan. Wat ook hier opvalt – net zoals in de overige vier sectoren – is de stijging vanaf 2013. Dat is echter niet een onverwachte stijging. De technologiesector is er een die vanaf het begin van het vorige decennium een sterke ontwikkeling heeft doorgemaakt. Innovatieve uitvindingen volgden elkaar steeds maar op.

Deze positieve ontwikkeling kan opvallend worden genoemd, want ondanks de crisis destijds leek de technologiesector redelijk bestendig. Dat blijkt ook uit een aantal nieuwsberichten uit die tijd. In oktober 2009 berichtte Trouw dat de technologiesector in de lift staat. Daarmee was de moeilijkste tijd (lees: de crisis) achter de rug. Het herstel – zo luidt het nieuwsbericht – was vooral te danken aan de markt voor mobiele apparatuur.

In juni van datzelfde jaar werd ook de iPhone 3GS geïntroduceerd. Deze smartphone, die op dat moment de innovatiefste was, brak verkooprecords. Binnen drie dagen waren er – volgens Apple – één miljoen exemplaren verkocht. Destijds concurreerde de iPhone ook met de BlackBerry, een telefoon die vooral werd gebruikt in het bedrijfsleven. Weet jij nog welke mobiele telefoon je in 2009 gebruikte?

Top drie investeerders

Op de eerste plek staat Main Capital. Main Capital is een investeringsmaatschappij die zich exclusief focust op softwarebedrijven in de Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en de Noordse landen. Zij heeft op dit moment meer dan 30 ondernemingen in portfolio. Main Capital heeft in de gemeten periode 23 investeringen gedaan in de technologiesector.

Een recente investering betreft die in Optimizers, een softwarebedrijf dat oplossingen biedt voor de supply chain- en logistieke markten. Het bedrijf is gevestigd in Nederland, Zweden en de Verenigde Staten. Eén van de klanten van dit bedrijf is Quooker, producent van de ’kraan die alles kan’: een kraan waaruit koud, warm, kokend én bruisend water komt. Het advocatenteam van HSA Lawyers adviseerde hierbij de investeringsmaatschappij.

Een andere, interessante investering dateert uit 2017. Main Capital heeft toen geïnvesteerd in Verklizan. Verklizan is een leverancier van cloudsoftware voor zorg op afstand en alarmering. Volgens dit bedrijf zouden ongeveer anderhalf miljoen mensen dagelijks worden gemonitord op gezondheidskenmerken en acute noodsituaties. In 2019 is Verklizan ondergebracht bij Enovation, een soortgelijk bedrijf dat in 2018 is overgenomen door eveneens Main Capital.

Op de tweede plek staat Prime Ventures. De op het Museumplein gevestigde VC-maatschappij investeert in Europese ondernemingen in de informatietechnologie en gerelateerde sectoren. Prime Ventures ondersteunt deze ondernemingen actief met kapitaal, ervaring en contacten om uit te groeien tot leidende spelers in hun segment. Prime Ventures is in de gemeten periode 20 keer betrokken geweest bij investeringen in de technologiesector.

Een vrij recente investering is enkele maanden geleden gedaan. De investeringsmaatschappij heeft TerraPay overgenomen, een in Den Haag gevestigd fintechbedrijf dat infrastructuur levert voor betaaldiensten waarmee het mensen over de hele wereld helpt om snel en voordelig geld over te maken. Het advocatenteam van Houthoff adviseerde hierbij de investeringsmaatschappij, waarbij Bram Caudri teamleader was.

Een andere opvallende investering vond plaats in 2019, waarbij er 22 miljoen euro werd geïnvesteerd in Creative Group. Dit bedrijf maakt het mogelijk dat klanten digitaal prepaid tegoed kunnen kopen of verzenden. Creative Group is ook verantwoordelijk voor de e-vouchers van merken als iTunes, Google, Spotify, Xbox en Playstation. Pieter Welten, partner bij Prime Ventures, vertelt over deze investering: “In mijn optiek is Creative Group een ‘hidden gem’ in de Nederlandse tech sector. Weinig mensen hadden ervan gehoord voordat we investeerden. Ze opereren echter in een gigantisch grote markt met een extreem schaalbaar en winstgevend verdienmodel, dat hadden ze al bewezen voordat we instapten. Ze zeggen ook wel ‘simple ideas win’. Dit is volgens mij van toepassing op CG. Ik denk dan ook dat ze de komende jaren hard kunnen door blijven groeien binnen en buiten Europa.”

Op de derde plek staat Endeit Capital. Deze investeringsmaatschappij – voorheen Van den Ende & Deitmers – werd opgericht in 2006 én is gevestigd in Amsterdam en Hamburg. Sinds 2006 heeft Endeit Capial geïnvesteerd in meer dan 30 Europese scale-ups in 7 landen, die samen nog eens meer dan 30 bedrijven hebben overgenomen en zijn uitgebreid naar 22 landen.

Een interessante investering vond vorig jaar plaats. De investeringsmaatschappij investeerde samen met Hearst Ventures, EQT Ventures, Balderton Capital, Arthur Kosten (oprichter van Booking.com) en Erik de Bruijn (oprichter van Ultimaker) in 3D Hubs. De Series C-investeringsronde bracht 18 miljoen dollar op, waarmee het groeigeld van 3D Hubs steeg naar 30 miljoen dollar. Het bedrijf helpt ondernemingen via zijn platform aan een netwerk van honderden productiemachines voor het maken van onderdelen door 3d-printers. Het bedrijf is tot het grootste online 3D-printbedrijf gegroeid.

Top drie adviseurs

Op de eerste plek staat Deloitte. Het accountantskantoor is 23 keer betrokken geweest bij investeringen in de technologiesector. Deloitte adviseerde in 2019 de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR (Kohlberg, Kravis & Roberts) bij de overname van softwarebedrijf Exact Software. Deze deal had een waarde van 1,5 miljard euro. Martijn Koedijk, Philip Siekman en Vincent Maas gaven fiscaal advies.

Het in 1984 opgerichte softwarebedrijf is gevestigd in Delft. De software wordt gebruikt door ruim 6.700 accountants voor de boekhouding van meer dan 400.000 bedrijven. Exact heeft 21 kantoren wereldwijd. Daarnaast werken er 1400 mensen voor dit bedrijf. Het advocatenteam van Stibbe deed het juridische advieswerk.

Op de tweede plek staat Lexence. Het in het Infinity gebouw gevestigde advocatenkantoor is 18 keer betrokken geweest bij investeringen in de technologiesector. Het advocatenkantoor was als adviseur betrokken bij de eerder genoemde investering in 3D Hubs. Michiel van Schooten en Thijs Verstraten traden hierbij op als adviseur.

Lexence trad ook op als adviseur bij de investering in Flexkids door BB Capital. Flexkids is een digitaal platform waarop alle data van partijen die bij kinderopvang betrokken zijn zo efficiënt en makkelijk mogelijk in een beveiligde omgeving worden verwerkt. Het bedrijf biedt een volledig systeem, van administratie en planning tot realtime ouder-kind contact via een app.

Op de derde plek staat HSA Lawyers. Het in Den Haag gevestigde kantoor is 17 keer betrokken geweest als adviseur bij investeringen. Tot 2020 heette HSA Lawyers nog Haagstate Advocaten. HSA staat dan ook voor Haagstate Advocaten.

Harm van Efferink, de founding partner van het advocatenkantoor, vertelt over een van de leukere deals van de afgelopen jaren. ‘’Eén van de leukere deals was de overname van SDB Ayton door Main Capital. SDB Ayton heeft – sinds het moment dat Main Capital erin heeft geïnvesteerd –  relatief veel andere bedrijven overgenomen. Dat is echt een buy-and-build strategie, waarbij we ook samenwerken met Main Capital. Dat is mooi om te zien.’’

Een andere opvallende deal waar Van Efferink over vertelt, is inmiddels een aantal jaar geleden. Dat is uit 2013 en betreft de overname van IASO door een Amerikaans softwarebedrijf. ‘’Dat is de verkoop van IASO geweest. IASO werd verkocht door GFI Software, een Amerikaanse koper. We hadden hier een conference call, waarbij zes mensen op die call zaten. Een juridisch adviseur uit Luxemburg belde in. Wij belden in vanuit Den Haag. Er was ook nog iemand die in New York zat. Ook zat er iemand uit São Paulo, die telkens van taxi wisselde, mét allemaal geluiden op de achtergrond.’’

Harm van Efferink vertelt enthousiast verder. Hij benadrukt dat de conference call niet echt werkte. ‘’Toen hebben we binnen twee dagen het vliegtuig naar New York gepakt. Wij hebben daar drie dagen onderhandeld en op de derde dag was de deal gedaan. Dat was heel leuk om mee te maken, want zaken doen in die periode met conference calls – dat werkte niet echt. Je moet gewoon bij elkaar komen.’’

De impact van corona op de techsector

Hoe is het sinds de uitbraak van het coronavirus verlopen met investeringen in de techsector? Pieter Welten van Prime Ventures vertelt hoe de technologiesector de hectische en onzekere afgelopen maanden heeft ervaren. “Ik denk dat de meeste fondsen wel een aantal bedrijven in hun portfolio hebben die hard zijn geraakt, denk aan bedrijven die in de proptech (property tech) of traveltech sector opereren. We zijn allemaal bekend met de uitgestelde IPO van Airbnb en omzetdaling van Booking.com. Maar ook sommige enterprise software bedrijven zullen minder makkelijk hun sales en marketing budgetten efficiënt kunnen besteden wat impact heeft op hun omzet.’’

De partner van Prime Ventures benadrukt dat er ook bedrijven binnen de technologiesector zijn die van de coronacrisis hebben kunnen profiteren. ‘’Er zitten daarnaast waarschijnlijk ook een aantal bedrijven in de portfolio die baat hebben bij deze situatie. Een makkelijk voorbeeld is Zoom. Dat is geëxplodeerd. In ons portfolio kan je denken aan EatStreet, TerraPay en Creative Group. In die sectoren – food delivery, real-time payments en top-up hubs – zien we dat ze (nog) harder zijn gaan groeien door omstandigheden.’’

Pieter Welten denkt dat binnen private equity drie groepen te onderscheiden zijn in de mate waarin bedrijven geraakt zijn door de crisis. ‘’De eerste groep – 15 procent – zal (kei)hard zijn geraakt. De tweede groep – ook 15 procent – heeft er baat bij. Maar het merendeel – de overige 70 procent – zal op de een of andere manier negatief beïnvloed worden. Bedrijven zullen minder snel nieuwe software kopen als budgetten worden gehalveerd, bedrijven kunnen niet meer naar conferenties gaan om nieuwe leads te generen en online kan er pas weer aan marketing worden uitgegeven als de ROIs positief zijn. Ze moeten dus met nieuwe businessmodellen komen om te groeien, dat gebeurt niet ‘over night’.’’

Het voordeel van de technologiesector ten opzichte van bijvoorbeeld de industriële sector is dat technologiebedrijven zich waarschijnlijk makkelijker kunnen aanpassen en schaalbare bedrijfsmodellen hebben, vertelt Pieter Welten. ‘’Bedrijven in deze sector zijn gewend om snel te schakelen, ze zijn erg ondernemend en kunnen omgaan met tegenslagen. Door het gebruik van technologie zijn de bedrijven ook schaalbaar en kunnen zodoende nieuwe bronnen van omzet generen zonder bijvoorbeeld hun hele value chain aan te hoeven passen. Dit soort bedrijven kunnen daarom efficiënter en sneller groeien. Ook in moeilijke omstandigheden.’’

Gerelateerde artikelen