Investeringen in Nederlandse start-ups dalen flink

Het is de vraag of er interesse is voor een volgende financieringsronde.

Nederlandse start-ups haalden in het eerste kwartaal voor ruim 420 miljoen euro aan durfkapitaal op. Ze sloten in totaal 107 deals. Dat is een daling is ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar, toen de investeringen bijna 600 miljoen euro bedroegen.

Dit blijkt uit het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van Dealroom.co, Golden Egg Check, KPMG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Dutch Startup Association (dSa) en Techleap.nl.

Uit deze rapportage blijkt dat de trend van de afgelopen jaren doorzet, waarin meer wordt geïnvesteerd in de vroege fase. Klimaat, technologie en duurzaamheid hebben in de grotere rondes het meeste aantrekkingskracht op investeerders. Ruim een kwart van het geïnvesteerde kapitaal belandde in deze branches in het afgelopen kwartaal. 

Opvallend is vooral de blijvende interesse in impact-, duurzaamheids- en klimaat techbedrijven, zoals Fairphone (circulaire elektronica), BYBORRE (duurzame textiel), Source.ag (A.I. aangedreven indoor boerderijen) en Triple Solar (warmtepomp, zonnepanelen), die grote bedragen hebben opgehaald met een totaalbedrag van 115 miljoen euro. 

De meeste deals in het laatste kwartaal hadden een waarde van tussen de één en vier miljoen euro. Deals van meer dan vijftien miljoen euro waren er minder. Top deals in het eerste kwartaal van 2023 waren onder andere Creative Fabrica, Fairphone, EFFECT Photonics, Xeltis, Source.ag, BYBORRE, SafeSize, Vitestro en NextKidney.

Voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2022 is het totaal aantal deals weer toegenomen. In het eerste kwartaal waren dat er negentien meer dan de 88 in het laatstee kwartaal van vorig jaar. Dit komt volgens de rapportage vooral door het aantal investeringen in de vroege fase. 

Het aantal deals is nog wel minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 123 werden gesloten. "Internationale en macro-economische omstandigheden, zoals hoge rentetarieven en onzekerheid in de financiële sector, maken VCs en hun investeerders voorzichtiger en afwachtend”, zegt Maurice van Tilburg, Managing Director van Techleap.nl. 

“Daardoor zijn ze nog steeds niet volledig op snelheid wat betreft hun initiële investeringsritme. Tegelijkertijd zijn er veel kansen voor investeerders door de grotere keuze en lagere waarderingen.”

“Dit jaar wordt een cruciaal jaar. We verwachten dat start-ups die in 2021 of 2022 kapitaal opgehaald hebben, later dit jaar op de markt komen voor een nieuwe ronde omdat ze nog niet winstgevend zijn. Het is de vraag of investeerders hier dan in meegaan of niet." 

Lees ook: Maurice van Tilburg (Techleap.nl): 'Pensioenfondsen investeren veel te weinig in tech'
 

Gerelateerde artikelen