Controlled auction maakt comeback in overnamemarkt

De veilingverkoop van bedrijven (controlled acution) wordt steeds vaker toegepast. Dat zeggen fusie- en overname-adviseurs van Marktlink, Van Oers Corporate Finance en Baker Tilly Berk in gesprek met Het Financieele Dagblad. De controlled auction kan leiden tot hogere verkoopprijzen.

Als gevolg van een aantrekkende economie en goede financieringsvoorwaarden kijken steeds meer bedrijven naar overnames om groei te realiseren. De toenemende interesse biedt kansen voor verkopers een betere prijs te bedingen door de kopers tegen elkaar uit te spelen in een controlled auction. Voorbeelden van recente veilingverkopen zijn de verkoop van metaalbedrijf Cepro, de overname van vleesverwerker Henningsen en de veiling van Industriële Diensten Heino.

Fusie- en overname-adviseurs Tim van der Meer van Marktlink, Alexander de Boer van Van Oers en Lorijn van Leersum van Baker Tilly Berk waren in 2008 bijna nooit bij conrolled auctions betrokken. Nu zien zij dat circa de helft van de verkopen als veiling is vormgegeven. 

Onder de kopers bij controlled auctions zitten vaak private equity bedrijven. De fondsen van private equity bedrijven zijn goed gevuld en als gevolg van de aanhoudende lage rente kunnen zij goede financieringsdeals sluiten bij banken. Daarbij zijn er ook meer verstekkers van alternatieve financiering op de Nederlandse markt actief, zoals mezzanine en uni-tranche financiering. Deze factoren dragen bij aan hogere waarderingen van bedrijven bij overnames.

 

Gerelateerde artikelen