China investeert 4 keer meer in Europa dan Europa in China

De Chinese investeringen in Europa zijn de afgelopen 5 jaar explosief gestegen. China investeerde sinds 2014 vier keer meer in Europa dan Europa in China.

Dat blijkt uit eigen onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes. Vooral het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn ‘doelwit’ van de Chinese investeerders.

Volgens Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting bij Euler Hermes Nederland ligt het accent van de Chinese investeringen op cruciale sectoren zoals nutsbedrijven en transport. Ook machinefabrieken en telecommunicatie zijn populair. Opvallend noemt Geeroms de toenemende interesse van de Chinezen in Spanje. Ook wijst hij op de investeringen in Frankrijk. “Die zijn in 2017 verdriedubbeld in vergelijking met het jaar daarvoor.”

Steeds meer grip
Geeroms: “Duidelijk is dat China steeds meer grip krijgt op de westerse economieën. Dat geldt vooral in Europa, ondanks de weerstand die er is. Met de overnames dringt China de eigen afhankelijkheid van buitenlandse bedrijven terug. Ook geeft het de eigen handel en economische groei een enorme push. En natuurlijk geeft het invloed en macht.”

Volgens Geeroms zijn de overnames niet los te zien van het 'Belt & Road'-programma van China. “Een transnationaal megaproject waarmee China de handelsroutes van de Oude Zijderoute vanuit Azië naar Europa nieuw leven in blaast. Kredietbeoordelaar Fitch meldde vorig jaar dat er voor 900 miljard dollar aan investeringen gepland zijn voor de bouw van spoorwegen, havens en andere infrastructuurwerken in 65 landen.” Geeroms stelt dat Chinese staatsbedrijven zich onder meer hebben ingekocht in acht grote Europese havens, waaronder Rotterdam. Ook in de scheeps- en vliegtuigbouw bouwt China financiële belangen op.

Overnamegolf
De totale Chinese investeringen in het buitenland bereikten een hoogtepunt in 2016. Daarna daalden de investeringen doordat de Chinese regering de wereldwijde overnamegolf enigszins aan banden legde. Maar die beperkingen stonden grote deals niet in de weg. Zo telde CIC, China’s staatsbeleggingsfonds, vorig jaar ruim 12 miljard euro neer voor Logicor, een Europees logistiek vastgoedbedrijf.

Geeroms: “Of neem een ander Chinees staatsbedrijf, HNA. Dat nam het Ierse Avolon over. Dit bedrijf dat gericht is op het leasen van vliegtuigen, is door de Chinezen verder uitgebouwd. Nu hoort Avolon in de luchtvaart tot de top 3 van grootste leasebedrijven ter wereld. Dat geeft een enorme machtspositie richting alle grote vliegtuigproducenten.” Een ander voorbeeld dat Geeroms noemt is Yantai Taihai, een Chinees staatsbedrijf, dat de helft van de Europese nucleaire afvalverwerking in handen heeft.

BMW in China
Omgekeerd is het voor Europese bedrijven veel moeilijker om een marktpositie in China te verwerven. Voor veel sectoren zijn buitenlandse investeringen en overnames verboden. Al lijkt hier nu beweging in te komen. In het handelsconflict met de VS probeert China de steun van Europa te krijgen en biedt daarvoor in ruil ruimere toegang tot de Chinese markt, zo melden diverse bronnen. Overigens is het niet zo dat er vanuit Europa nu niks gebeurt. Geeroms: “Veel deals hebben een wederkerig karakter. Neem BMW; dat werd in China mede-aandeelhouder van de batterijenfabriek CATL. De Duitsers kregen een minimaal belang met een waarde van 400 miljoen euro. CATL is ’s werelds grootste fabrikant van batterijen. Deze zomer werd bekend dat het Chinese bedrijf in de Duitse provincie Thüringen Europa’s grootste batterijenfabriek voor elektrische auto’s gaat bouwen.”

Gerelateerde artikelen