Laurens ten Dam en het M&A-CFO peloton…

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:32
Met vol enthousiasme per vrijdag 4 september richting spectaculaire M&A- en CFO-events…

Nog ruim drie maanden te gaan, maar top-wielrenner Laurens ten Dam heeft nu al zin in het CFO- en M&A criterium van 4 september; de derde editie alweer van dit succesnummer. “Het wordt een tweerichtingsverkeer koers”, kijkt de 39-jarige Ten Dam vooruit. “Ik kan die profs uit het bedrijfsleven denk ik wel wat leren. Maar wil en zal zeker zelf ook wijzer worden van hún ervaring!”

Natuurlijk, net als in de rest van de samenleving zorgde de coronacrisis voor enige radiostilte in onze M&A- en CFO community. Maar het is de stilte voor de storm, want per 1 september mogen evenementen met maximaal honderd deelnemers weer. En dus gaan onze events als Jones Day (10 september), VEECEE (30 september), het 7e Private Equity Forum (29 oktober) – om er maar een paar te noemen – ‘gewoon’ door. Tot die tijd organiseren we een serie webinars voor onze communities.

Maar we trappen spectaculair en live af op vrijdag 4 september, als leden van onze CFO- en (Young) M&A Community hun carbon wielrenfietsen (‘gewone’ mogen natuurlijk ook) van stal halen en vanaf het Experience Centre Move van PON het asfalt op draaien.

Levende wielerlegende
Aangevoerd door niemand minder dan levende wielerlegende Laurens ‘Lau’ ten Dam. Wie herinnert zich niet hoe deze wereld vedette zij aan zij met Bauke Mollema schitterde tijdens de Tour de France van 2013. En dat was maar één van de vele koersen die Van Dam eeuwige roem bracht.

“Ik zal die vrijdag 4 september in topvorm zijn”, waarschuwt Ten Dam de honderd deelnemers alvast. “Want in de weken daarvoor ga ik vol in training, omdat ik acht dagen na het criterium in de Verenigde Staten van start ga in de roemruchte Garmin Dirty Kanza. Dus CFO- en M&A-hot shots… Maak jullie borst maar nat!”

Die Dirty Kanza geldt als de zwaarste gravel race ter wereld. De route van 324 kilometer voert langs een parcours van dirt roads en telt 3400 hoogtemeters. De koers loopt door één van de laatst overgebleven delen van de prairie in de staat Kansas, kent louter onverharde wegen en moet bij temperaturen tot boven de 35 graden worden afgelegd. Voor die ‘hel op aarde’ is Laurens ten Dam ten tijde van het CFO- en M&A-criterium tot de tanden gewapend en dus in absolute topvorm.

Maatje Tom Dumoulin
De renner, oktober vorig jaar nam hij in de Ronde van Lombardije officieel afscheid van het profpeloton, lacht breeduit als hij zegt: “Ik ben een doorzetter, geef nooit op, weet dat niets vanzelf komt, dat je voor elk resultaat moet knokken… Of, om met de woorden van mijn wielrenmaatje en goede vriend Tom Dumoulin te spreken ’Lau zegt altijd, als het écht zwaar wordt: Moeilijk kan ook!’”

Die boodschap zal Laurens ten Dam op 4 september doorgeven aan het peloton van CFO- en M&A professionals. Althans, als het hen lukt binnen zijn gehoorsafstand te blijven… Want, en dat is ook typisch Ten Dam; hij geeft geen cadeautjes weg en zal de dames en heren die dag niet sparen. Al was het alleen maar omdat hij dan in volle voorbereiding is voor de niets en niemand ontziende Dirty Kanza.


M&A criterium in 2019. Bekijk de foto's hier… 

‘Nooit opgeven’
“Er is nu eenmaal geen rechte lijn naar succes”, weet Ten Dam. “Neem de Tour van 2009, toen deden mijn team en ik zo ongeveer alles verkeerd wat we maar verkeerd konden doen. Op de laatste vrijdag gingen we volle bak om Oscar Freire naar de etappezege te laten sprinten. Hij werd slechts vijfde. Maar de dag erop wonnen we met Juan Manuel Garate onverwachts op Mont Ventoux de voorlaatste en mooiste etappe van de gehele Tour de France 2009. Tsja, ik zeg het nog maar een keer: doorzetten en nooit opgeven!”

Wat hij van al die CFO’s en M&A’ers op die vierde dag van september hoopt op te steken? “Ik wil mensen inspireren, maar zelf ook geïnspireerd worden. Ik denk dat die profs uit de zakenwereld ook niet ‘zo maar’ aan de top zijn gekomen. Tijdens de ruim 80 kilometer lange koers hoop ik van hen te horen hoe zij die klus hebben geklaard, wat hun route naar pole position was.”

Zelf is Laurens ten Dam inmiddels ook verankerd in het bedrijfsleven. ‘Live Slow, Drive Fast’, heet zijn onderneming. Hij verkoopt fietskleding, geeft magazines uit, spreekt in podcasts, organiseert evenementen. “

Vrienden in het peloton
Ik hou, net als die CFO’s en M&A’ers, veel ballen tegelijk omhoog”, vertelt hij. “Natuurlijk had ik na mijn profloopbaan kunnen stoppen en – zeker omdat ik geen big spender ben – kunnen gaan rentenieren. Maar dat zit niet in me. Ik ben bijvoorbeeld benieuwd hoe die zaken profs hun concurrenten zien. Kunnen die ook je vrienden zijn? In het profpeloton had ik er met Dumoulin, Tankink, Mollema, Kroon en Terpstra wel een aantal. Al moet je natuurlijk ook weer niet téveel concurrent zijn, want dan is vriendschap moeilijk… Maar een man als Bauke Mollema liet me vrij. ‘Als je beter kan dan ik, Lau, ga!’ Kijk, dan ben je een professional!”

Nu noemt Laurens ten Dam zich prof-avonturier. “Klinkt ook cool toch? Maar waar het in het leven écht om draait: behoud je helikopterview, want het komt je niet aanwaaien. En bovenal: heb nergens spijt van. Wat ik anders zou doen als het allemaal opnieuw moest? Niets. Echt helemaal niets!”

Gerelateerde artikelen