Cassander Verwey van J.P. Morgan verkoopt grootste deals H1 2017

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:45
Dealmaker Cassander Verwey van zakenbank J.P. Morgan verkoopt de grootste deals in H1 2017. Dat blijkt uit cijfers van MenA.nl. Adviseurs van ING en KPMG completeren het podium.

De deals van Cassander Verwey (foto rechtsboven) zijn samen goed voor 5,95 miljard euro. Hij staat daarmee op de eerste plaats in de league tables M&A Advisory persons gesorteerd op dealwaarde. De zakenbankier was sell-side adviseur bij twee Nederlandse miljardendeals. De verkoop van Bureau Van Dijk door de Zweedse investeerder EQT voor 3 miljard euro en de verkoop van parkeergaragebedrijf Q-Park aan KKR voor 2,95 miljard euro. 

Nieuwe realiteit voor Nederlandse beursfondsen
Verwey ziet dat zowel strategische kopers als investeerders heel actief zijn op de M&A-markt. “Strategische kopers zijn op zoek naar hoge kwaliteit assets die qua profiel en strategie passen bij de bestaande portfolio, en die lange termijn waarde en groei creëren voor aandeelhouders. Daarnaast geldt dat financiële investeerders nog steeds op grote hoeveelheden ongeïnvesteerd vermogen zitten, en ook zij zijn bereid te betalen voor kwaliteit. Dit alles betekent dat prijzen onveranderd relatief hoog zijn en het exitklimaat derhalve gunstig is. Aan de publieke kant is het niveau van activisme en vijandige activiteit ongekend hoog, hetgeen een nieuwe realiteit voor Nederlandse beursfondsen betekent.”

Rob van Veldhuizen (foto rechts), de head of M&A Nederland van ING, staat met 3,21 miljard euro op de tweede plaats. De opvolger van Robert Specken was net als Verwey betrokken bij de overname van Q-Park door KKR. Van Veldhuizen adviseerde het fonds van de recent teruggetreden private-equitylegendes Henry Kravis en George Roberts.  

Van Veldhuizen ziet een aantrekkelijke markt voor verkopende investeerders en DGA’s: “We zien in onze praktijk op dit moment heel veel M&A-activiteit gedreven door de gunstige economische omstandigheden gecombineerd met extreme liquiditeit van zowel equity als debt. De markt wordt gevoed door de sterke toename van private-equityfondsen. Daarnaast weten internationale strategische kopers de weg naar de Nederlandse overnamemarkt goed te vinden. Een ideaal exitmoment dus voor veel investeerders en DGA's.”

Op nummer drie, met 1,22 miljard euro, staat Danny Bosker van KPMG (foto rechts). De dealmaker adviseerde Toyota Industries bij de overname van transportsysteemmaker Vanderlande voor 1,2 miljard euro. 

Goldman Sachs, Rothschild en Rabobank
Dealmakers van Goldman Sachs, Rothschild en Rabobank – vaste gasten in de league tables – hebben dit eerste halfjaar de top 10 niet gehaald. Goldman Sachs houdt de namen van de individuele dealmakers geheim. De hoogst genoteerde Raboman is Peter Toutenhoofd, met een geschatte dealwaarde van 100 miljoen euro. Rothschild was dit halfjaar druk met onder andere de strijd om TMG en de Amerikaanse overname van het Israëlische bedrijf Mobileye voor 14 miljard. Deze deals vallen echter buiten de league tables, want TMG was al in 2016 aangekondigd en Mobileye is volgens de criteria van MenA.nl geen Nederlands bedrijf. 

 

Lees ook:
Jarige Hagenees doet meer deals dan M&A-bazen ING en KPMG
Full page halfjaarupdate League Tables H1 2017 in FD
ING adviseert bij meeste deals in H1 2017
Zakenbank J.P. Morgan doet grootste deals H1 2017 Boutique-advocaten domineren league table volume H1 2017
VolkerWessels levert Tim Stevens goud in league tables H1 2017
Lexence meest actieve dealmaker eerste halfjaar 2017
Allen & Overy doet grootste deals eerste halfjaar 2017

Gerelateerde artikelen