Bouwer van e-auto’s Fisker sluit de deuren

De fabrikant ging in 2020 via een SPAC naar de beurs.

De Amerikaanse bouwer van elektrische auto’s Fisker heeft faillissement aangevraagd, nadat gesprekken over een investering van een groot autobedrijf in Fisker op niets waren uitgelopen. Fisker had eerder dit jaar al gewaarschuwd dat zonder extra geld het voortbestaan van de onderneming in gevaar was.

Fisker is een van de vele fabrikanten van elektrische auto’s die via een SPAC naar de Amerikaanse beurs ging. Het bedrijf verkreeg op die manier een notering in 2020, net als generatiegenoten Nikola en Faraday. Die laatste ging in 2021 naar de beurs via een SPAC.

Fisker heeft nu een aanvraag voor faillissement ingediend bij een rechtbank in de staat Delaware. Het bedrijf kampte al langer met productieproblemen, waardoor zijn SUV-model Ocean met vertraging op de markt kwam. Afgelopen jaar bouwde Fisker meer dan 10.000 Ocean-auto’s, waarvan er bijna 5000 werden afgeleverd aan klanten.

In maart werd de productie bij Fisker stilgezet om geld te besparen. Fisker heeft daarnaast ook te maken met de afzwakkende markt voor elektrische auto’s en sterke concurrentie. Het bedrijf werd opgericht door de Deense auto-ontwerper en ondernemer Henrik Fisker, die eerder als ontwerper werkte bij onder meer BMW en Aston Martin.

Gerelateerde artikelen