Boekhoorn zit kopers HEMA dwars met belastingclaim

Marcel Boekhoorn heeft nog altijd ijzers in het vuur bij HEMA. De miljardair die eerder deze week de zeggenschap bij de warenhuisketen verloor aan een groep schuldeisers, heeft die nieuwe eigenaren afhankelijk van hem gemaakt om een grote belastingaanslag te voorkomen.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad. Die aanslag zou een kwart van de kwijtgescholden schulden van 450 miljoen euro kunnen bedragen.

Behalve de dreigende belastingaanslag heeft Boekhoorn ook via zogenaamde compensabele verliezen een drukmiddel bij de nieuwe eigenaren. Die kunnen gebruikt worden om in de toekomst minder belasting te hoeven betalen. Boekhoorn heeft de compensabele verliezen in een aparte bv ondergebracht.

Voor de nieuwe eigenaren is het daarmee van belang een akkoord te sluiten met Boekhoorn, wat geld gaat kosten. Doen ze dit niet dan brengt HEMA bij doorverkoop minder op. Het is ook mogelijk dat de miljardair op deze manier HEMA zelf weer in handen wil krijgen. Dan zou hij een lagere prijs kunnen bedingen voor de warenhuisketen.

Gerelateerde artikelen