BlackRock en Microsoft in nieuw AI-fonds van honderd miljard

De energiesector biedt de beste groeikansen door de energievraag datacenters.

BlackRock wil samen met Microsoft via een gezamenlijk investeringsfonds honderd miljard dollar ophalen voor de financiering van datacenters en infrastructuur voor kunstmatige intelligentie (AI). Volgens de partners zijn de investeringen die nodig zijn voor AI-infrastructuur en de nieuwe energiebronnen om deze aan te drijven, namelijk groter dan wat een enkel bedrijf of de overheid alleen kan financieren.

Het nieuwe fonds is het Global AI Investment Partnership gedoopt. Het valt onder Global Infrastructure Partners, dat begin dit jaar is overgenomen door BlackRock. De bedoeling is dat niet alleen Microsoft instapt, maar ook MGX, een investeringsbedrijf dat draait op geld van Abu Dhabi.

BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, heeft de energiesector aangemerkt als een van de beste groeikansen. Het Internationaal Energieagentschap schat dat het wereldwijde elektriciteitsverbruik door datacentra in 2026 de duizend terawattuur kan overschrijden, meer dan twee keer zoveel als in 2022.

De investeringen in het uitbreiden of bouwen van datacenters en het creëren van nieuwe energiebronnen voor deze centra zullen zich vooral richten op de Verenigde Staten, terwijl de rest wordt gedaan in Amerikaanse partnerlanden, verklaarden de bedrijven. Nvidia, de belangrijkste leverancier van AI-chips ter wereld, zal het partnerschap ondersteunen met expertise.

Lees ook: Van 1,3 biljoen tot megatrends: De opkomst van infrastructuurinvesteringen in de 21e eeuw

Gerelateerde artikelen