Beursgang Takeaway.com moet 175 miljoen opleveren

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:32
Takeaway.com, het moederbedrijf van onder meer Thuisbezorgd.nl, wil binnenkort naar de beurs. Dat vertelt oprichter en directeur Jitse Groen Wat gaat hij ermee doen?

Het doel is om 175 miljoen euro nieuw kapitaal op te halen. Oprichter Jitse Groen zegt in een interview met RTLZ dat hij dat geld nodig heeft om te kunnen groeien. ABN AMRO en J.P. Morgan gaan de IPO begeleiden. 

Takeaway.com, dat in 11 landen actief is, nam in 2014 concurrent Lieferando over in Duitsland. Daardoor is Takeaway.com in Duitsland de grootste “maar nog steeds kleiner dan in Nederland”, aldus Groen. Met nieuw kapitaal zal worden geïnvesteerd in voornamelijk de marketing in landen als Duitsland en Oostenrijk zodat ook daar het online bestellen van maaltijden net zo groot wordt als in Nederland. 

Voorlopig draait Takeaway.com verliezen. Vorig jaar dook het bedrijf ruim 19 miljoen euro in het rood, in de eerste zes maanden van 2016 werd er al een verlies geboekt van 11,5 miljoen euro. Dat komt voornamelijk door de marketinguitgaven in Duitsland. In Nederland maakt het bedrijf volgens Groen wel winst.

De beoogde 175 miljoen euro van de IPO zal niet alleen worden gebruikt voor marketinguitgaven. De oprichter zegt in het tv-interview dat het bedrijf ook zijn gehele schuld gaat aflossen, de IPO-kosten ervan betaalt en er potentiële overnames mee wil financieren.

De geruchten over een beursgang doen langer de ronde. In april schreef Het Financieele Dagblad over de plannen. Het bedrijf, dat eigendom is van Jitse Groen, Prime Ventures, Macquarie Capital en de oprichters van het Duitse bedrijf Lieferando, zou bij de huidige waardering ongeveer 1 miljard euro waard zijn. 

Beurscommentator Hans de Geus is sceptisch. ”Het klinkt als een internetbedrijf, maar het heeft er heel weinig mee te maken”, aldus De Geus op RTLZ die wijst op de branchegenoten van Takeaway.com. “De beursgang van de moeder van concurrent Hello Fresh is afgeblazen. In Groot-Brittannië keldert Just Eat enorm op de beurs”. 

Gerelateerde artikelen