Belgische tech-startups groeiden 1500 procent in tien jaar

De groei ging gepaard met een dalende winstgevendheid.

De vijftig snelst groeiende tech-startups van België boekten vorig jaar een gemiddelde omzetgroei van 1.482 procent. Dat is bijna drie keer meer dan in 2014, leert een analyse door Deloitte.

De zakenkrant De Tijd maakt hier melding van op basis van de Technology Fast 50, een lijst met de 50 snelst groeiende Belgische techbedrijven. De gemiddelde groei van alle Fast 50-bedrijven is in tien jaar bijna verdrievoudigd, van 525 naar 1482 procent.

Groei van meer dan 7000 procent

Deze Belgische techbedrijven groeien sneller dan ooit. Alleen bedrijven die De winnaars van de jongste vier edities (Bullswap, Loop Earplugs, 020 en proUnity) groeideen allemaal met meer dan 7.000 procent Loop was in 2022 kampioen met ruim 15.000 procent. Dat was in de periode voor 2020 nooit het geval.

“Wee zien dat de sector meer talent en kapitaal aantrek, en dat jonge bedrijven tweede en derde kapitaalrondes organiseren’, zegt Sam Sluismans, managing partner accountancy bij Deloitte België in De Tijd.

“Tien jaar geleden was het voor start-ups vaak nog moeilijk voorbij de Valley of Death te raken, de periode net voor het opschalen van een eerste product. Dankzij de aangepaste financiering van partijen als PMV of Fortino lukt dat vandaag veel beter.”

Minder winstgevend

De focus op groei betekent volgens De Tijd dat winstgevendheid minder urgent is in de Belgische tech. Die daalde de voorbije tien jaar stelselmatig van bijna 100 procent tot 60 procent in 2023. Op het niveau van de ebidta is dat nog maar 54 procent. De brutomarges bleven wel relatief op peil, wat er volgens De Tijd op wijst dat bedrijven extra kosten hebben gemaakt.

Een analyse per sector leert dat start-ups in de media- en entertainmentsector en de fintech de beste groeicijfers laten zien.

Bekijk hier de Technology Fast 50 van Deloitte

Gerelateerde artikelen