BDO en Mazars in Italië gefuseerd! Of toch niet?

Een bizarre situatie op de Italiaanse accountancymarkt. Zijn BDO en Mazars gefuseerd? BDO zegt officieel van wel. Mazars zegt dat partners op hun eigen houtje gehandeld hebben.

Wat is er aan de hand? Gisteren meldde International Accounting Bulletin (IAB) dat het er alle schijn van heeft dat BDO en Mazars vorige maand in alle stilte zijn gefuseerd. Die conclusie werd getrokken op basis van een brief aan klanten die was ondertekend door managing partner Paolo Scelsi van BDO Italië en managing partner Simone Del Bianco van Mazars. In de brief wordt medegedeeld dat de audit, accounting en consulting activiteiten van de twee firma’s per 23 juli onder de vlag van BDO Italia S.p.A. plaatshebben. Een notaris die bij de transactie betrokken was bevestigde dat de deal had plaatsgevonden. Dit zou betekenen dat Mazars in Italië zich alleen nog maar zou bezighouden met compliance en tax. BDO zou hierdoor in omvang verdubbelen in Italië.
 
AIB zocht bevestiging van het nieuws bij betrokken kantoren en kreeg vandaag twee totaal uiteenlopende verhalen te verhapstukken.

BDO stelt in een persverklaring: ‘Op 23 juli heeft de samenvoeging van de diensten en professionals van BDO en Mazars in Italië plaatsgevonden, waardoor een enkele structuur is ontstaan verbonden aan het netwerk van BDO International.’ De fusie zou een heus alternatief moeten betekenen voor de Big Four in de Italiaanse markt van auditing en professionele dienstverlening.

Maar bij Mazars kijken ze toch wat anders tegen de situatie aan. Een woordvoerder zegt tegen IAB dat hier sprake is van een ‘onafhankelijk’, ‘ongepast’ en ‘niet-gecoördineerd’ initiatief door een deel van de partners van Mazars en een deel van de partners van BDO. Geen enkel team van Mazars gaat zich aansluiten bij een concurrent of opereren onder een ‘dual brand’ in Italië. De woordvoerder noemt de situatie wel een ‘fait accompli’, maar stelt dat de partners alle (ethische) regels van Mazars aan hun laars gelapt hebben. De Mazars Group gaat juridische en tuchtrechtelijke stappen ondernemen tegen de betreffende partners.

Volgens de Mazars-woordvoerder worden de klanten de dupe van de gang van zaken. Ze zouden min of meer ‘gegijzeld’ zijn. En BDO International krijgt onder uit de zak. De toenadering tussen beide accountantsorganisaties wereldwijd zou door de gang van zaken een fikse deuk oplopen. ‘BDO International’s steun aan deze agressieve en ongepaste manoeuvre dwarsboomt de samenwerking tussen beide organisaties.’

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Gerelateerde artikelen