Aurelius verkoopt Solidus Solutions voor € 330 miljoen

M&A sprak met Floris Pierik van Jones Day en Sander Griffejoen van Rothschild & Co. over deze grote deal in de verpakkingssector.

Op het staartje van Q2 een mooie deal in de verpakkingssector: fabrikant van karton en aanverwante artikelen Solidus Solutions komt in handen van een groep investeerders, bijeengebracht door Centerbridge Partners. De verkopende partij is het PE-fonds Aurelius Equity Opportunities, dat de afgelopen jaren met buy & build Solidus uit Smurfitt Kappa heeft losgeweekt en flink heeft doen groeien. De deal heeft een waarde van € 330 miljoen. Solidus is gevestigd in Nederland en heeft hier ook productielocaties, maar elders in Europa zijn er ook mills van het bedrijf waarin rollen karton verwerkt worden tot verpakkingsmateriaal. 

Sander Griffejoen van Rothschild & Co. kijkt terug op een mooie exit. 'Het is een prachtige combinatie van turnaround en buy & build.' Die combinatie spreekt uit de vernuftigheid waarmee Aurelius het probleem van de voorheen slecht renderende kartonfabrikant heeft opgelost. 'Ze kampten met een onderbezetting bij de kartonproductie. Vervolgens is Aurelius producenten van verpakkingsmateriaal gaan kopen, converters, zodat die hun karton niet meer bij andere fabrikanten betrokken'. Deze verticale integratie heeft geleid tot een opwaartse spiraal, waarbij er telkens verwerkers werden gekocht om het karton te verwerken – tot er weer kartonfabrikanten gekocht moesten worden om de vraag van de converters bij te benen. Volgens Griffejoen gaan we daarom nog een hoop horen van het bedrijf. 'Er staan nog genoeg targets op de overnamelijst'. 

Floris Pierik van Jones Day kijkt terug op een intensieve maar mooie deal: 'het was een full shop auction met alles erop en eraan. Grote internationale spelers boden mee, private equity en industrials.' Toch zijn dit het soort deals dat Pierik het liefste doet. 'Deze auction zit echt in onze sweet spot. Het is een typische Jones Day-deal. Cross border, cross expertise, private equity en large cap. Deze deal laat alles zien wat wij op het gebied van M&A willen zijn'.

Ook Griffejoen spreekt van een complexe deal. Dat het zo'n complex samengesteld bedrijf was, was wel een uitdaging voor de bankiers van Rothschild & Co. die de structuur van het bedrijf inzichtelijk moesten maken voor potentiële kopers: 'het is fair om te zeggen dat het een intensief traject was. Je moet alles uitleggen aan kopers en veel werk verzetten voordat je de markt op kan.'

Het Rothschild & Co. dealteam bestond uit Sander Griffejoen, Urs Koegel, Yuri Sakhmin, Robert Bosch, David Weinberg, Guus van den Elsen, Emily Bunting, Henri Vindevogel, Jeroen Streefkerk

Aurelius werd juridisch bijgestaan door Jones Day, met Floris Pierik als teamleider. Maarten de Boorder, Josephine Cleyndert, Lodewijk Berger, Stef Plouvier, Ben Fox, Anna Zwalve, Jan grootenhuis, Irene Vermeeren, Selma Olthoff,. Herman Hoeve, Bastiaan Kout.

Linklaters adviseerde Centerbridge op juridisch vlak.

 

 

Grappig detail: de deal werd afgesloten terwijl de M&A Community te gast was op het Amsterdamse kantoor van Jones Day – tijdens de lezing en de borrel werd er nog druk gewerkt door de gastheren en dames van het M&A team! 

Gerelateerde artikelen