A.s.r. koopt Nederlandse dochter Aegon voor 4,9 miljard

De helft van de koopsom wordt met ASR-aandelen voldaan.

Verzekeraar a.s.r. koopt de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van branchegenoot Aegon, waarmee een van de grootste verzekeraars in Nederland ontstaat. Voor de transactie ontvangt Aegon een aandelenbelang van bijna dertig procent in a.s.r. en een contant bedrag van 2,5 miljard euro. Het aandelenbelang heeft een waarde van 2,4 miljard euro op basis van de slotkoers van aandelen a.s.r. woensdag. Daarmee heeft de transactie een waarde van 4,9 miljard euro. De deal wordt naar verwachting in de tweede helft van volgend jaar afgerond.

Volgens de twee bedrijven wordt de combinatie "een leider op Nederlandse pensioen-, levensverzekerings- en schadeverzekeringsmarkten". Het samengaan heeft "duidelijke en overtuigende strategische en financiële beweegredenen, met substantiële synergieën en langetermijnvoordelen voor klanten, zakenpartners, medewerkers en aandeelhouders".

Aegon is van plan om het contante bedrag te gebruiken om 1,5 miljard euro terug te geven aan aandeelhouders en om de schuld met 700 miljoen euro terug te brengen. De verzekeraar wil zijn dividend volgend jaar verhogen, van 0,25 euro per aandeel tot ongeveer 0,30 euro.

"De aankondiging van vandaag markeert een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van onze onderneming en voor onze langetermijnambitie om leidende posities op te bouwen in onze gekozen markten", zegt Lard Friese, topman van Aegon, in een toelichting.

A.s.r. is voornamelijk in Nederland actief met onder andere schade-, levens- en zorgverzekeringen. De Nederlandse vermogensbeheertak van Aegon gaat niet over naar a.s.r.

Volgens de organisaties moet het merk a.s.r. de leidende merknaam worden van de combinatie. Het merk Aegon zal drie jaar na afronding van de transactie in gebruik blijven voor de pensioen- en hypotheekmarkten. De merknamen van de overige onderdelen van Aegon, waaronder TKP, Knab, Robidus en Nedasco, veranderen niet.

De nieuwe combinatie krijgt volgens de financiële dienstverleners een leidende positie op de Nederlandse pensioenmarkt. Het combinatiebedrijf wordt op het gebied van inkomensverzekeringen marktleider en de derde speler op de markt voor schadeverzekeringen. Hierdoor wordt "een concurrerender productaanbod" mogelijk.

Het samengaan van de twee zal naar verwachting medewerkers in beide ondernemingen raken. Om hoeveel mensen het gaat hebben de bedrijven niet bekendgemaakt.

De integratie zal grotendeels binnen drie jaar zijn afgerond, en het is de bedoeling om het verlies van arbeidsplaatsen zoveel mogelijk te beperken door natuurlijk verloop en door medewerkers te helpen een andere baan te vinden, binnen of buiten de combinatie, verklaren de beide bedrijven.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen