Arriva naar Amerikaanse investeerder voor mogelijk 1,6 miljard

Deutsche Bahn stoot vervoerder af aan I Squared Capital.

Deutsche Bahn verkoopt zijn dochteronderneming Arriva aan de Amerikaanse investeringsfirma I Squared Capital. De Duitse staatsspoorwegmaatschappij wilde al langer af van deze buitenlandse activiteiten, om zo geld vrij te spelen voor investeringen op de eigen thuismarkt. De beoogde opbrengst zou vier miljard euro moeten worden.

Arriva is onder andere in Nederland actief, voornamelijk in de noordelijke provincies. Ook in Limburg en het oosten van Nederland exploiteert het bedrijf bus- en spoorlijnen. Van de in totaal 35.500 werknemers van het ov-bedrijf werken er ongeveer 5500 in Nederland.

I Squared Capital en Deutsche Bahn willen de verkoop volgend jaar afgerond hebben. De deal moet onder andere goedkeuring krijgen van het Duitse ministerie voor Transport.

Geld investeren in vergroenen
Deutsche Bahn maakte niet bekend hoeveel I Squared Capital voor Arriva betaalt. De Financial Times meldde onlangs al dat de twee bedrijven dicht bij een deal waren. Bij de verkoop zou Arriva 1,6 miljard euro waard zijn, schreef de zakenkrant.

Net als veel andere vervoersbedrijven moet Arriva veel geld investeren in het vergroenen van de eigen bussenvloot. Deutsche Bahn is dat geld liever niet kwijt aan een buitenlandse dochteronderneming, omdat het Duitse concern in eigen land al veel moet investeren in vernieuwing. Dat valt samen met de forse uitgaven aan spoorwegen die de Duitse regering heeft gepland. “Voor ons is de afgesproken verkoop een belangrijke stap om ons meer te richten op de extra groei in het spoorvervoer in Duitsland”, aldus financieel directeur Levin Holle van Deutsche Bahn.

Arriva werd ooit gekocht voor 2,7 miljard
Het van oorsprong Britse Arriva begon in de jaren tachtig van de vorige eeuw met het aanbieden van busvervoer. In het daaropvolgende decennium breidde het vervoersbedrijf uit naar het Europese vasteland. Deutsche Bahn kocht Arriva in 2010 voor 2,7 miljard euro, inclusief schulden. Het vervoersbedrijf is op dit moment in tien Europese landen actief.

I Squared Capital omschrijft zichzelf als investeerder in energie- en nutsbedrijven, de telecomsector en transport. Het bedrijf zegt zich vaak in te spannen om opgekochte bedrijven te verduurzamen. De CO2-doelen van Arriva, het bedrijf wil in de toekomst klimaatneutraal worden, zouden daarom goed overeenkomen met de strategie van I Squared Capital. “We verheugen ons erop met Arriva samen te werken en zullen investeren in verdere groei”, verklaart managing partner Gautam Bhandari. (ANP)

Lees ook: Spoorwegmaatschappij Italië voor vijf miljard naar de beurs

Gerelateerde artikelen