Spoorwegmaatschappij Italië voor vijf miljard naar de beurs

Laatst gewijzigd: 17 oktober 2023 11:13
De regering gaat een derde van Ferrovie dello Stato verkopen.

De regering van Italië wil een groot belang in de nationale spoorwegmaatschappij verkopen op de beurs. De aandelenverkoop moet de staatskas miljarden opleveren, melden verschillende media.

Volgens de krant La Stampa zou de beursgang van Ferrovie dello Stato, zoals het staatsbedrijf heet, tot 5 miljard euro kunnen opleveren. Rome zou ongeveer een derde van de aandelen van de spoorwegmaatschappij van de hand willen doen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Ferrovie dello Stato is in Italië eigenaar van Trenitalia, maar heeft ook een dochteronderneming die verantwoordelijk is voor de railinfrastructuur. Het is nog onduidelijk of dat laatste onderdeel ook geprivatiseerd wordt. In Nederland is Ferrovie dello Stato actief met de van NS overgenomen streekvervoerder Qbuzz.

Italië is onder de regering van premier Giorgia Meloni bezig een groot deel van de staatsbedrijven deels of helemaal te privatiseren. Dat moet 20 miljard euro opleveren. Met dit geld zou Italië de overheidsfinanciën kunnen versterken en zo de zorgen enigszins wegnemen die de Europese Unie heeft over de hoge schulden van het land.

Minister van Financiën Giancarlo Giorgetti kondigde afgelopen week al aan dat de regering werkt aan de gedeeltelijke privatisering van een aantal staatsbedrijven. Onlangs kondigde zijn departement ook de eerste stappen aan van de verkoop van het belang dat Italië in de bank Monte dei Paschi di Siena heeft als gevolg van een reddingsoperatie in 2016. (ANP)

Gerelateerde artikelen